Yağ yakmak için sınırları zorlamak Yağ yakmaya yönelik bir egzersiz yapıyorsanız, en önemli faktörler aktivitenin türü ve şiddeti. Yapılan pek çok bilimsel araştırma, yüzde 60-80 maksimal nabız aralığında aerobik yani yürüyüş, koşu, yüzme, bisiklete binmek, futbol, basketbol, dans gibi egzersizlerin haftada en az 3 kez ve 150 dakikayı geçecek şekilde yapılmasının fayda sağladığını gösteriyor. Egzersiz sırasında bedeninizi zorlamak yerine aktivite sürenizi uzatmanız faydalı.
9 6
Egzersiz öncesi ara öğün tüketmemek Egzersiz öncesinde tüketilecek ara öğünler ile egzersiz süresince kan şekerinin düşmesi, kasların korunması ve yorgunluğun önüne geçilmesi sağlanır. Bu nedenle, egzersiz saatinizden 2 saat öncesinde düşük glisemik etkiye sahip ve sindirim sisteminizi rahatsız etmeyecek tahıllı sandviç, tost, sütlü veya yoğurtlu yulaf, yulaflı kurabiye gibi sağlıklı ara öğünleri tüketmeyi unutmayın.
9 7
Beslenme içeriğine dikkat etmemek Egzersiz sonrasında vücudun en önemli ihtiyacı sağlıklı karbonhidratlar, protein ve sıvı alımı. Egzersizin vücudunuzda yarattığı değişimleri eski haline getirmek, yani toparlanma için egzersizden sonra 30-60 dakika arasında besin tüketiminin sağlanması gerekir. Egzersizden sonra meyve ile birlikte süt, sandviç ile ayran gibi ara öğün ve en geç 1 saat sonrasında çorba, et grubu besin, makarna, pilav gibi tahıllar, sebze yemekleri ve yoğurt, ayran gibi besinler uygun seçimler olacaktır.
9 8
Aşırı kalori kısıtlaması Egzersiz yapan kişilerin aşırı enerji kısıtlaması durumunda kas kayıpları artar ve metabolizma hızı düşer. Bu nedenle kilo vermek amacıyla egzersiz yapanların, çok düşük kalorili diyetlerden uzak durması gerekir. Egzersizdeki amacınız kas kazanmak ise, vücudunuzun günde ekstra 500-1000 kaloriye ihtiyacı olduğunu unutmayın. Eğer hedef, vücut ağırlığınızı değiştirmeksizin yağ oranını düşürüp kas kazanmak ise, günlük olarak harcadığınız kadar enerjiyi, yaptığınız egzersize özgü bir beslenme programı uygulayarak hedefinize ulaşmak mümkündür. Kaynak: Acıbadem/hayat
9 9