Yoğurt Bir bardak yoğurt günlük kalsiyum ihtiyacının yarısını karşılayabiliyor. Osteoporoza karşı gerekli olan kalsiyum yoğurtta bol miktarda bulunuyor. Ayrıca yoğurt fosfor, potasyum, riboflavin (B2 vitamini), B12 vitamini, protein ve çinko da içeriyor. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasında yoğurdun önemli bir değeri bulunuyor. İçerisindeki yararlı bakteriler bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı oluyor. Yoğurt, yaşa bağlı ve kötü beslenme alışkanlığı nedeniyle ortaya çıkan bağırsak hastalıkları riskini azaltmada etkili bir besin.
6 2
Baklagiller Baklagiller, bol miktarda bitkisel kaynaklı demir içeriyor. Demir, oksijen taşımakla görevli hemoglobinin yapısına katılır. Solunum yoluyla alınan oksijeni dokulara taşırlar. Bitkisel kaynaklı demirin emilimini artırmak için C vitaminden zengin besinlerle birlikte tüketilmesinde yarar var. Baklagiller lif açısından oldukça zengindir. Yarım su bardağı pişmiş kuru fasulye 7 gram lif içeriyor. Bu da kandaki kolesterol seviyesini dengelemeye yardımcı oluyor.
6 3
Yağlı Tohumlar Yağlı tohumlar kalp sağlığı için yararlı olan doymamış yağ asitleri içeriyor. ALA (alfa linolenik asit) zengini yağlı tohumlar stresi de azaltıyor. ALA, bitkisel omega-3 yağ asididir. Ayrıca, tekli ve çoklu doymamış yağ asitlerince zengin ceviz kötü kolesterolü (LDL) düşürüyor ve iyi kolesterolü (HDL) ise yükseltiyor. Yapılan bir araştırma, yağlı tohumların yaşam süresi üzerinde etkili olduğunu gösteriyor. Vejetaryen kişilerle yapılan bir araştırmada yağlı tohum yiyenlerin ömürlerine 2.5 yıl ekledikleri belirlenmiş.
6 4
Çay Araştırmalar çayın alzheimer, diyabet ve bazı kanser türü riskini azaltabildiğini gösteriyor. Ayrıca düzenli çay içmek diş, diş etleri ve kemikler sağlığını korumada yardımcı oluyor. Çay antioksidanların alt grubu olan flavonoidlerden zengin bir besin.
6 5