İftar ve sahur arasında 10 bardak su için Ramazan ayı bu sene de yılın sıcak günlerine denk geliyor. Yaz aylarında terlemenin çok olması sıvı kaybını da artırır. Bu nedenle özellikle bu dönemlerde su tüketimine ağırlık verin. Gün içindeki su kaybı karşılanmadığında vücutta halsizlik, konsantrasyon güçlüğü, uyuklama, hazımsızlık, tansiyon düşmesi gibi sorunlar yaşanabilir. Su kaybının önlenmesi için özellikle sahurda sıvı alımına önem verin. İftar ve sahur arasındaki zamanı sıvı açısından düzgün bir şekilde kullanın. Sıvı kaybını karşılamak için su dışında ev yapımı az şekerli limonatalar, ayran, meyve kompostoları tercih edin. Ramazan boyunca günlük 2 litre su tüketimin altına düşmeyin. İftardan sahura kadar en az 8-10 bardak su tüketin. Çay ve kahve gibi içeceklerle sıvı ihtiyacının karşılanmadığını unutmayın.
8 5
Tatlıyı yemekten 1- 2 saat sonra tüketin Yemekten 1-2 saat sonra meyve veya tatlı yiyebilirsiniz. Fakat tercih edeceğiniz tatlının şerbetli hamurlu ve kızartılan tatlılar olmamasına dikkat edin. Özellikle mevsim meyvelerinden yapılan meyve tatlıları, sütlü tatlılar ya da dondurma sizin için daha hafif ve sağlıklı bir seçim olabilir.
8 6
Yağlı ve tuzlu gıdalardan uzak durun İftar ve sahur arasındaki saatlerde beslenmenize önem vermeniz, oruç tuttuğunuz saatleri daha rahat geçirmenizi sağlar. Bu nedenle yağlı ve tuzlu gıdaları asla tüketmeyin. Çünkü bu gıdalar gün içinde daha çok susamanıza ve su tüketemediğiniz için de yüksek tansiyon ve ödem gibi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olur. Karbonhidrat açısından zengin hamur tatlıları, kurabiyeler, yağlı hamur işleri boş enerji almanıza neden olur ve sizi kısa sürede acıktırır. İftar ve sahurda tuz içeriği yüksek olan turşu, salamura, şarküteri ürünlerini; şeker oranı ve kalorisi yüksek olan kurabiyeler, hamur tatlıları gibi besinlerden mutlaka uzak durun.
8 7
Sahurda çiğ sebzeler, meyve ve komposto Sahurda çok yağlı, çok tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden kaçının. Bunların yerine hazmı kolay, mide - bağırsak sisteminde uzun süre kalabilecek lif içeren sebze, meyve ve tam tahıllı besinleri tercih edin. Gün boyu kan şekerinin düşmesini engellemek ve mide boşalmasını geciktirmek, sahurda protein açısından zengin beslenmekle mümkün. Bu nedenle sahurda yağlı ve kalorili ağır yemekler yerine daha hafif kahvaltılıkları yiyin. Sahur için en ideal besinler, zeytin, peynir, yumurta, kepek ekmeği, çiğ sebzeler, süt, yoğurt, meyve veya meyve kompostoları.
8 8