1. Vücudumuz yiyecekleri sindirmek için enerji harcar. 6 öğün beslenmek vücudumuzun 6 kere sindirim için enerji harcaması demektir. Bu durum harcadığımız enerjiyi artırır. Metabolizmamızı hızlandırmada etkili olur.
2. Kan şekeri (glikoz), kanda enerji sağlayan en önemli maddedir. 6 öğün beslendiğimizde 2-3 saatte bir enerji aldığınız için kan şekerinin düşmesi engellenmiş olur. Vücudumuzun enerjisiz kalıp metabolizmamızın yavaşlaması, söz konusu olmaz.
3. Midemizin büyüklüğü dolululuğuna bağlıdır. 6 kere az az sık sık yemek midemizi aşırı doldurup, aşırı büyümesini engeller.
4. Mide asidi kesintisiz olarak ve az az üretilir, mideye sürekli akar. Yediğimiz yiyeceğin yapısına ve miktarına bağlı olarak mideden boşalım 1-2 saat ile 8 saate kadar sürebilir. 6 öğün az az sık sık yediğimizde mide boş kalmadığı için mide asidi midenin mukus yapısını bozmaz.
5. Yağların sindiriminde gerekli olan safra sıvısı karaciğer tarafından sürekli üretilir. Safra kesesinde yoğunlaştırılarak biriktirilir. Safra kesesi yiyeceğe bağlı olarak kasılır, böylece safra ince bağırsağın baş kısmına (duedonuma) akar. 6 öğün az az sık sık yediğimizde safra kesesi normal ve sağlıklı çalıştığı için safra kesesi rahatsızlıkları riski azalır. Aşırı gaz, şişkinlik problemleri görülme sıklığı azalır.
Uzun açlık dönemlerinde metabolizmamız yavaşlar, iştahımız kabarır, kilo almak kolay olur.
Vücudumuzda bir enerji havuzu vardır. Bu havuz sürekli enerji ister. Sağlıklı ve yeterli beslenme programında bu havuza yeterli miktarda ve sürekli enerji sağlamış oluruz. Açlık durumunda enerji havuzuna enerji kasların glikojen deposundan sağlanır, açlık süresi uzadığında yağ yakılarak enerji sağlanır. Uzun açlıktan sonra yemek yediğimizde aldığımız ilk enerjiler boşalan yağ hücrelerini doldurmak için kullanılır. Uzun açlık hallerinde metabolizmamızda yağ yıkımı, yemek yediğimizde yağ depolanması kısır döngüsü oluşur. Vücut kendini rölantiye alır ve böylece az yediğimiz halde kilo veremeyiz. Vücudumuz aynı kiloda kilitlenir fazla yemek yediğimizde kilo alımı oluşur.