Sağlıklı ve kalıcı kilo kaybı, sağlıklı bir yaşam için gün içerisinde 3 ana öğün, 2–4 kez ara öğün tüketmeyi alışkanlık haline getirmek gerekiyor.
Ara öğünlerin en başlıca olumlu etkisi; metabolizma hızını olumlu yönde etkilemesi ve kişinin kan şekerini dengelemesidir. Ara öğün yapan kişinin kan şekerleri daha stabil olacağı için kişide tatlı isteği azalır, hatta tatlı krizleri tamamen ortadan kalkabilir.
Ara öğün tüketen kişiler daha hızlı ve sağlıklı şekilde kilo verebileceğini belirten Uzman Diyetisyen İpek Ağaca, ara öğün alışkanlığı olan bir kişinin, ara öğün alışkanlığı olmayan diğer bir kişiye göre gün içerisinde daha az enerji aldığını, ara öğünlerin kilo kontrolü üzerinde etkili olduğunu söyledi.
Bunun sebebi;
Ara öğün alışkanlığı olan kişilerin kan şekeri dengede olduğu için kişi gün içerisinde açlık hissetmez ve böylece farkında olmadan besin alımları azalır.
Ara öğünler, sonraki ana öğünlerde daha az besin tüketimini sağlayarak, günlük kalori alımını dengeler ve vücut ağırlığını korumaya yardımcı olur.
Ara öğün alan kişide sık sık dengeli beslenmek, alışkanlık haline geldiği için metabolizma hızı da artar. Metabolizma hızının artmasına bağlı olarak da kilo kaybı hızlanır.
Ayrıca kişide tatlı krizleri azaldığı/ortadan kalktığı için kişi yüksek kalori içeren çikolata veya diğer ağır tatlıları tüketmeyerek daha az kalori almış olur.
Ara öğünler ne zaman yapılmalı?
Ara öğünler, ana öğünden yaklaşık 2–2,5 saat sonra yapılmalıdır.
Örneğin sabah kahvaltısını 8.00 ‘de yapmış olun; sabah ara öğünü 10.00–10.30 gibi ; Akşam yemeği 19.00 gibi yenmişse; gece ara öğünü 21.00–21.30 gibi olmalıdır.
Ara öğünlerde sağlıklı besinler tercih edin
Kuru veya taze meyveler, ceviz-fındık-fıstık gibi yağlı tohumlar, esmer ekmek, beyaz peynir, şekersiz sütle yapılmış kahve, leblebi, grisini, dondurma gibi besinler ara öğünler için hem sağlıklı hem hafif alternatiflerdir.
İkindi ara öğünü diğerlerine göre daha önemli
Öğle yemeği ile akşam yemeği arasında genelde daha uzun bir süre olduğu için ikindi ara öğünü ara öğünler arasında en önemlisi. Kan şekerini dengelemek adına ikindi ara öğünü diğerlerine göre daha dengeli olmalı. Karbonhidrat kaynaklı besinlerin yanında (grisini, kraker, meyve gibi); protein kaynağı olan besinlerin (süt, yoğurt, peynir gibi) olması kan şekerini dengelemek adına önemli olduğunu belirten uzman diyetisyen İpek Ağaca örneğin, sabah ara öğününde kişi 1 porsiyon meyve tüketebilirken; ikindi ara öğününde meyvesinin yanına mutlaka süt, yoğurt vb. protein kaynağı bir besin eklemelidir dedi.