Mutlaka ara öğün yapın Kilo verirken amaç, sadece düşük kalori almak değil, bedenin biyoritmine uygun olarak 3-4 saat aralıklarla beslenmek, metabolizmayı hızlandırmak ve sağlığı korumak olmalı. Ara öğünlerde tüketeceğiniz 100 kalorilik bir besini yemekten kaçınmak, akşam yemeğine kadar kan şekeri dengenizin bozulmasına neden olabilir. Bu da daha fazla yemenize neden olur. Mükemmeli aramayın Diyet sırasındaki en büyük yanlışlardan biri, ‘ya hep’ ‘ya hiç’ şeklinde düşünmek. En ufak bir kaçamakla pişman olup diyet bırakmak ve kaçamakların devamını getirmek yapılan en büyük yanlışlardan biri. Burada diyetin bozulmasının nedeni, ilk kaçamak değil, sonrasında devam edilen kaçamaklar. Küçük kaçamakları büyütmemek gerekir, ama devamını da getirmeyin. Bunun için şöyle bir yöntem izlenebilir. Kaçamak yaptığınızı kabul edin ve 1 hafta boyunca bir başka kaçamak yapmamak için kendinize söz verin.
9 5
Ayıp olmasın diye her ikrama ‘evet’ demeyin! Diyetteyken ikramlara dur diyememek, önce sizi mutlu eder ama sonrasında pişmanlık yaratır. Bu noktada gerçekten yemek isteyip istemediğinizi kendinize sorun ve sırf ikram edildiği için ayıp olmasın diye yemeyin. Mucize beklemeyin Kilo vermek için mucize gibi görünen yöntemleri uygulamak, kilo vermeye karar verenlerin büyük kısmının yaptığı yanlışlardan biri. Kilo vermek için tek mucize biziz. Kilo vermek ve sonrasında bunu hayat boyu korumak, diyet sırasında yaptığınız değişiklikleri ne kadar hayat tarzınız olarak benimsediğinizle ilgili. Kişiliğinize ve yaşam tarzınıza uygun olan programı seçmelisiniz, fiziksel aktivite ve gerçekçi davranış değişikliklerini hayatınıza uygulamalı ve sağlıklı kilonuza ulaşıp bunu korumalısınız.
9 6
Meyvesiz gün geçirmeyin Meyveyi şeker içerdiği için diyetten çıkarmak doğru bir yaklaşım değil. Meyvedeki şeker ile tatlı, pastalara koyduğumuz şekerle aynı şey değil. Meyve sadece şeker içermez aynı zamanda lif, vitamin ve mineral de içerir. Meyvede bulunan lif, meyvedeki şekerin kana geçme hızını yavaşlatır. Ayrıca lif tokluk hissini geliştirerek daha geç acıkmanızı sağlar ve bağırsaklarınızın çalışmasına yardımcı olur. Diyet sırasındaki en büyük korkunuz olan kabızlığı da önler. Sabırlı olun! Diyetin sürdürülebilir olması için sabırlı olmak şart. Duraksama dönemi belirli bir kilo kaybından sonra çoğu kişide görülebilen bir dönemdir. Bu dönemde diyetten vazgeçmek yerine bunun beklenen bir durum olduğunu kabullenerek sabırlı olup devam edin. Bir süre sonra bu direnciniz kırılır. Bu dönemde sürekli tartılmamalı durumun geçici olduğu kabul edilmelidir.
9 7
Kuru yemişi fazla kaçırmayın Badem, ceviz ve fındık gibi sert kabuklu meyveler protein, sağlıklı yağlar ve birçok mineral açısından sağlıklı beslenme planı içerisinde yer almalı. Ama bu, sınırsız yiyeceğimiz anlamına gelmez. 100 gram kuruyemiş 550-650 kalori civarındadır. Porsiyon büyüklüğüne dikkat ederek tüketmek, bu besinlerin de kalorileri olduğunu unutmamak gerekir. Akşam yemeğini atlamayın Akşam saatlerinde metabolizmanın yavaşladığı bir gerçek. Ancak saat 18.00’den sonra yemeği kesmek gibi bir tutum zayıflamanıza yardımcı olmaz. Herkesin beslenme saatleri ve uyku düzeni kendi yaşam tarzına göre değişir. Yatmadan en geç 4 saat önce akşam yemeğini yemiş olmalısınız. Ayrıca kan şekerini düzenlemek ve sabah zinde kalkmak için yatmadan 2 saat önce ufak bir ara öğünü prensip haline getirmelisiniz.
9 8