Seyahatlerden kaynaklanan saat farkları ve çalışma saatlerinizdeki değişiklik geceyle gündüzü birbirine karıştırmanıza neden olabilir.
Yeni yapılan bir araştırmaya göre, vücudunuzu saat farklılığına alıştırmanın pratik bir yolu var! Yemek yemeye uzunca bir ara vererek vücudunuzu yeni zaman düzenine alıştabilirsiniz.
Vücudumuz dışardan aldığı gün ışığı, karanlık gibi ip uçlarına göre hareket eder. Ne zaman yorgun hissedeceğimizi ya da ne zaman uyanacağımızı söyleyen bu ritme sirkadiyen ritim denir. Bir çeşit saate benzeyen bu yapı her gün yalnızca ufak değişiklikler geçirir ve vardiyalı çalışan kişilere ve seyahat edenlere zorluk çıkarır.
Sonuç olarak beyninizin değişiklik gösteren zaman çizelgesini algılaması ve belirgin değişikliklerde bulunması birkaç gün sürer. Seyahat edenlerde bu durum geçilen her zaman dilimi için 1 güne eşittir.
1920 yılından beri bilim adamları vücudun ışığa değil yiyeceklere duyarlı 2. bir alarmının olduğunu söylüyor. Vücudunuzun ışığa bağlı saati yerine , yiyeceklere bağlı çalışan saatini ayarlayarak kendinizi yıpratıcı bir süreçten kurtarabilirsiniz.
Yemek yemek beyinde sinyaller dalgalanmasına ve vücut saatinin alarma geçmesine neden olurken, saat dilimleri arası geçiş hemen sağlanıyor.
Dr. Saper ve arkadaşları, fare beyinleri üzerinde yürüttükleri çalışmada yiyeceklerden etkilenen vücut saatinin, beynin Dorsomedial Hipotalamik Çekirdek bölgesinde yer aldığını saptadı. İnsanların beyin yapıları farelerin beyin yapısına çok benzer olduğu için, bilim adamları yemek yeme vakitlerimizle oynayarak vücudumuzun sirkadiyen ritmini değiştirebileceğimizi iddia ediyor.
Vücudunuzun biyolojik saatini baştan başlatmak için 16 saat boyunca hiçbir şey yememelisiniz. Eğer seyahat ediyorsanız, seyahat boyunca bir şeyler atıştırıp, gideceğiniz yere vardığınızda da yemek yedikten sonra uzun bir ara verebilirsiniz.
ELMAELMA ÇEVİRİ ÖZEL