Fazla kiloların sadece sağlığınızı etkilemek ile kaldığını zannediyorsanız oldukça yanılıyorsunuz. İdeal kilodan yukarı doğru oluşan her sapma yani bel ve kalça bölgenizde fazladan depolanan her yağ kütlesi sağlığınız ile beraber sosyal yaşamınızı ve kariyerinizi de etkiliyor.
Vücutta yağ dokusunun artması olarak tanımlanan şişmanlık, tüm yaşantımızı etkiliyor. Karın bölgesinde depolanan yağların fazla olması her ne kadar daha tehditkâr gözükse de, kalça çevresinde depolanan yağlar da aslında o kadar masum değil! Yani vücudumuzun hangi bölgesinde daha yoğun olarak depolanırsa depolansın fazla kilolar kariyer basamaklarındaki yolculuğumuzu oluşturdukları olumsuz etkiler ile yavaşlatıyorlar.
Nasıl mı?
Uyuyorum sanıyor aslında uyumuyorsanız… Fazla kilolu kişilerde horlama ve uykuda solunum durması sıklıkla rastlanan ve uyku kalitesini azaltan durumlardır. Eğer uykunuzu tam alamıyorsanız, iş yerinde dikkatinizi toparlamakta güçlük çekersiniz.
Sık sık acıkma… Fazla kilolu kişilerde oluşan insülin direnci (kan şekerinin dokulara etkin olarak taşınamamasına neden olur) kişilerin sık sık kendisini aç hissetmesine ve atıştırma isteğinin artmasına yol açar. Aklı sürekli yemeklerde ve tatlılarda olan birinin işe yoğunlaşma başarısı oldukça azdır.
Hareket Güçlüğü: Fazla kilolar ne yazık ki hareketlerimizi de sınırlandırır. Hareketlerin yavaşlaması ve sınırlı olması ise özellikle yüksek tempolu işlerde başarı çıtasının aşağı inmesi anlamına gelir.
Fazla kiloların kariyerimiz üzerindeki olumsuz etkileri yalnızca bu kadarla da sınırlı değildir. Fazla kilolu kişilere yeterli destek hizmeti sağlamayan kurumlar da, kurumsal başarı anlamında kayıp yaşarlar. Çünkü fazla kilolu kişiler özellikle de şişman sınıflandırmasında yer alıyorlarsa düşük yaşam kalitesine sahiptirler. Şişmanlığa bağlı olarak vücutta oluşan olumsuz değişiklikler ve hastalıklara yakalanma riskinin yükselmesi uzun bir kariyer yolculuğuna çıkma gücünü elinizden alır.
Başarılı bir kariyer ve kariyer basamaklarının hızla çıkılmasında temel anahtarlardan biri sağlıklı beslenmedir. Sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getiren biri sağlıklı bir beden kadar sağlıklı bir zihne de sahip olur.