Duygusal yeme nasıl önlenir? Sonuç olarak mutsuz, yalnız, canınız sıkkın olduğunda bir şeyler mi yemek istiyorsunuz? Kendinizi yiyeceklerle mi ödüllendiriyorsunuz? Stresli kaygılı, öfkeli anlarda yemeyi çok arzu ettiğiniz bir besin var mı? Bu sorulardan herhangi birine cevabınız ‘evet’ ise duygusal açlık yaşıyor olabilirsiniz. Bunu yenmek için ise tavsiyeler şunlar:
11 7
Kendiniz gözlemleyin! Duygusal yemek yeme alışkanlığını değiştirebilmenin ilk adımı farkındalıktır. Hangi duygusal durumda ne yemek istediğinizi tespit edin. Bunu yaparken psikolojik destek almak, süreci hızlandırabilir.
11 8
Duygularınızı kontrol edin! Hangi duygusal durumda hangi besine karşı eğiliminiz olduğunu bilirseniz, duygularınızı kontrol etmek kolaylaşacak. Örneğin iş yerinde yaşadığınız problem yaşıyor öfke kontrolü yapamıyorsanız ve bu durum sizi kocaman bir çikolata yemeye itiyorsa, öfke kontrolüne yönelik kitaplar okuyabilirsiniz. Ya da nefes egzersizleri, spor yapabilir veya profesyonel destek alabilirsiniz.
11 9
Çevresel etkenleri kontrol altına alın! Örneğin stresli durumlarda şekerli gıdalar yiyorsanız, çekmecenizde ya da evinizde, yani elinizin altında bu besinleri bulundurmayın. Yemek düzeniniz olsun! Yemek yeme düzeni oluşturun. Sağlıklı sevdiğiniz besinlerle ara öğünler ekleyin. Böylece duygusal dalgalanmaların önüne geçmeniz kolaylaşacak.
11 10