Fiziksel açlık kademelidir. Önce mide guruldar, yavaş yavaş artan işaretler, mide krampları, baş dönmesi gibi işaretlerle yemek yeme zamanının geldiğinin sinyalini verir. Duygusal açlık ise ani bir atak gibi gelir. Bir dakika önce besinle ilgili hiçbir düşünce yokken bir sonraki dakika ciddi açlık hissedilir.
11 2
Fiziksel açlıkta bir besine odaklanma yoktur. Duygusal açlık ise tek bir yiyeceğe karşı gelişir. Çikolata, hamburger, pasta, kek gibi tek bir besine karşı şiddetli istek belirir. Duygusal yemede aciliyet vardır. Kişi ısrarcıdır. Fiziksel yeme de ise sabır vardır. Besin daha sonra da tüketilebilir.
11 3
Duygusal açlık ruh haline göre şekil değiştirir. İş yerindeki olumsuzluklar, sınav kaygısı, eşlerin tartışma hali gibi ruh dalgalanmalarıyla başlar. Fiziksel açlıkta ise son yemek saatinin üzerinden 4-5 saat geçmiştir. Baş ağrısı, mide krampları, baş dönmesi mide gurultuları, enerji düşüklüğü gibi işaretler vermeye başlar. Bunlar da fiziksel yemeyi başlatır.
11 4
Duygusal yiyicilerde ölçü, porsiyon problemi vardır. Ne kadar yediklerini asla bilmezler. Otomatik olarak besini tüketirler. Yediklerinin büyük ya da küçük, az ya da çok olması hiç önemli değildir. Fiziksel yemede farkındalık vardır. Ölçülü seçimler yapabilirler. Mesela bir pastanın yarısını da tamamını da yeme tercihini yapabilirler.
11 5