Gitti Passiflora, Gelsin Pitaya!
Pitaya, ya da bilinen adıyla Dragon Meyvesi, sadece içindeki bol miktarda C vitamini ve kalsiyum ile antioksidan özellik göstererek bağışıklık sistemini güçlendirmekle kalmıyor, 2018’in de en gözde meyvesi olacağa benziyor. Uzman Diyetisyen Emre Uzun, “Kemik gelişimine de olumlu etkileri bulunan pitayanın 100 gramından yaklaşık 55 gramı yenebilir özellik taşıyor ve bu da 40 kalori içeriyor. Çözülebilir lif, potasyum ve düşük şeker içeriğiyle 2018 yılının ‘IN’leri arasına demir atan pitaya karşısında çarkıfeleği (Passiflora) yavaş yavaş terk ediyoruz. Gerçi çarkıfelek de çok faydalı. C vitamini, kalsiyum ve fosfor açısından son derece zengin bir meyve. Hatta rahatlatıcı ve sakinleştirici etkisiyle de benzersiz. 1 adedi 17 kalori içeriyor ve meyve suyu, kokteyl, tatlı, dondurma, meyve salatalarına eklenerek tüketiliyor ancak kan sulandırıcı etkisinden dolayı günde 2 taneyi aşmamak gerekiyor.”
Konjac ‘IN’ Noodle ‘OUT’
Konjac, Asya kıtasının belli bölgelerinde yetişen, nişastalı kökleriyle tanınan bir bitki. 100 gramı yaklaşık 9 kalori olan konjac da 2018’in ‘IN’leri arasında. Nedenini Dr. Uzun anlatıyor:
“Konjac yağ, şeker, gluten içermez. Ağırlığının 200 katı kadar su tutabilir ve hem bu özelliği hem de diyet lifleri sayesinde bilinen en iyi diyet yardımcılarındandır.” Peki, 2017 ile birlikte terk edeceğimiz hangisi? “Noodle… 100 gram noodle’da yaklaşık 384 kalori var. Çoğu noodle türü de yüksek miktarda yağ, karbonhidrat, sodyum içerdiği halde mikro besin maddeleri, lif ve protein bakımından düşük içeriğe sahip!”
Deniz Yosunu ‘IN’, Kale ‘OUT’
Deniz Yosunu da 2018 ile birlikte tercih edilenler listesine giriyor. Emre Uzun, “Deniz yosunu bol miktarda lif içermesiyle kolay sindirilebilir ve sindirim sistemini güçlendirir. Yüksek miktarda K vitamini, selenyum ve iyot da içerdiği için vücudun tiroid dengesini korumada etkilidir. Bir porsiyonu 10 gramdır ve sadece 4 kaloridir. Üstelik kolay tüketilir” diyerek deniz yosununun yararlarını anlatıyor. Peki, hangi gıda ‘OUT’ listesinde? “Kıvırcık lahana olarak bilinen kale; içinde A, C ve K vitamini bulundurur. Bir porsiyonu 16 gramdır ve 8 kalori içerir.”
Eskisi gibi çekirdek yemek yok!
Hepimizin her fırsatta “çitlemeye” bayıldığı ve paketi bitirmeden duramadığı çekirdek tüketimi de 2017’de kalıp “OUT”lar listesinde yerini alacak gibi. Aslında çekirdek demir, sağlıklı yağlar, E ve B vitaminlerinden zengin bir kuruyemiş ama sorun başka. Uzman Diyetisyen Emre Uzun, sorunu “tüketimin sınırlandırılamaması” olarak açıklıyor. “Bu gibi durumlarda vücutta sodyum, selenyum ve fosfor birikimine neden oluyor. Selenyum fazlalığı halsizlik, sinirlilik yapabiliyor ve tırnaklarda kırılmalara neden oluyor. Fosfor fazlalığı, iskelet dokularında kireçlenme yapabiliyor ve böbreklere zarar veriyor” diyor. Üstelik 100 gram çekirdek 582 kalori! Bu nedenle 2017 yılının ‘OUT’ları arasına giren çekirdeğin yerine gelen ise Edamame… Buna yeşil soya fasulyesi de diyebiliriz. Japonlar’ın insanlığa armağanı! Tıpkı bizim çekirdek gibi insanda bağımlılık yapan edamame, vitamin ve mineral zenginliği ile kalmayıp kalorisi çok düşük ve lif oranı en yüksek sebzeler içinde yer alıyor. Diyetisyen Emre Uzun, “Karbonhidrat ve yağ oranı da çok düşüktür. Protein oranı ise tam tersine çok yüksektir. 100 gramı yaklaşık 121 kaloridir. Televizyon karşısında yağlı kuruyemiş, cips gibi gereksiz gıdaları tüketme alışkanlığınız varsa, 2018 ‘IN’leri arasına giren edamame ile acilen tanışmanı gerekiyor” diyor.