Ünlü diyestisyen Dilara Koçak, makarnanın durum buğdayından üretilen kan şekeri düzeyini olumlu yönde etkileyen hem diyabetik hem de kilo vermek isteyen bireyler için mucizevi bir besin olduğunu belirtti. Koçak, makarnaya;peynir, ton balığı, kıyma, domates, yoğurt, sebze ekleyerek makarnanın hem vitamin değerini yükseltip hem de her yaş için daha eğlenceli ve lezzetli hale getirilebileceğini ifade etti.
Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği’nin ( TMSD ) yaptırdığı bir araştırmanın sonuçlarına da değinen Koçak :halk arasında doğru bilinen yanlışlar olduğuna dikkati çekti. Araştırma sonuçlarına göre:‘makarnanın şişmanlatıcı olduğu ana yemek kategorisinde değerlendirilmediği besin değeri düşük ve misafir için özel bir yemek olarak servis edilemeyeceği’’ yönünde yanlış bir algının olduğunu belirten Koçak: “Toplumun yüzde 76’sı makarnayı ana yemek olarak değil yardımcı yemek olarak görüyor ve en çok da köfte ve dolmanın yanında makarna pişiriyor, yüzde 95.9’u yemek yapmaya vakti olmadığında makarna pişirmeyi tercih ediyor. Oysa makarna zaman kısıtlı olduğunda acele pişirilen mecburi bir yemek olmaktan çıkarılmalı. Makarna çok özel bir yemek ve misafirleriniz geldiğinde makarna ile çok lezzetli ve sağlıklı bir menü yapabilirsiniz” dedi.
TMSD’nin yaptırdığı araştırmaya göre “makarnanın hammaddesinin ne olduğunu tüketiciye sorulduğunda tüketicilerin %93.2’si “un’’ diye cevap veriyor. Oysa makarnanın hammaddesinin durum buğdayı olduğunu belirten Koçak; “Durum buğdayı daha fazla protein içerir, çok az işlem görür ve irmiğe dönüşür. Sonuç olarak makarna irmikten üretilir.Glisemik indeks ve glisemik yük açısından baktığımızda aslında hem diyabetik hem de kilo vermek isteyen bireyler için uygun bir besindir makarna.” şeklinde konuştu.
Karbonhidratın tek başına suçlu ilan edilmemesi gerektiğine vurgu yapan Koçak; “Obezitenin suçlusu tek bir besin olamaz ama bir besin tek başına da çözüm olamaz. Eğer karbonhidrat tek başına suçlu olsaydı İtalya’da, Fransa’da obezite oranının Amerika’dakin den daha yüksek olması gerekirdi. Obezititeyi etkileyen çok faktör var ve hepsi beraber düşünülmeli. Önemli olan: ne kadar yediğimiz ve aynı zamanda ne kadarını harcadığımız ,kaç kalori olduğu değil bu kalorinin geldiği kaynaklardır. Ne kadarının nereden geldiği hesaplarımız da çok önemli. Karbonhidrat yemeyen vücut kendi kasını yer ve su atarak kilo kaybeder.1 gr kasa karşılık 2.7 gr vücut su atar. Bu geçici bir kilo kaybıdır üstelik kas kaybına dayalı kilo kaybı metabolik hızınızı yavaşlatacağı için tekrar kilo alınır. Tek tek soru cevap şeklinde ben bunu insanlara anlatmaya çalışıyorum ki doğru karbonhidratları yeme konusunda içleri rahat olsun ve çok korkmasınlar. Çünkü ben şuna inanıyorum: ’İnsanlara ne yememesi gerektiğini söylemek değil ne yemeleri gerektiğini ve nasıl yemeleri gerektiğini söylemek lazım. ’O; yasak ,bu yasak , şu da yasak’ Zaten asgari ücret belli. Ne yiyecek bu insanlar? Oysa elimizde bir sürü ekonomik kaynak var. Yumurtamız var, makarnamız var, tahıllarımız var. Makarna ve tahıllar en sağlıklı diyetlerden biri seçilen ‘Akdeniz Diyeti’nin de parçalarından bir tanesi.Sağlıklı beslenme deyince akla gelen Akdeniz Diyetinin temel özelliği, tahıl, sebze, meyve ve kuru baklagiller gibi ürünlerden zengin olmasıdır.
ÇOCUKLAR İÇİN EĞLENCELİ, SAĞLIKLI ALTERNATİFLER!
Dilara Koçak makarnanın diğer besinlerle birleştirilerek de özellikle çocuklar için daha faydalı olabileceğini belirtiyor. Süt içmeyen çocuklar için peynirli veya yoğurtlu makarna, sebze sevmeyen çocuklar için sebzeli makarna, parça et yemekte zorlanan çocuklar için kıymalı makarna, balık yemeyen çocuklar için somonlu, ton balıklı, levrekli makarna alternatifleri anneler için kurtarıcı olabiliyor.
Koçak çocuklara özel, diğer besinlerle sunulan faydalı makarna alternatiflerinden şunları tavsiye ediyor,
Peynir ekle, kalsiyum ve proteini artsın ,daha çok sev.
Ton balığı ve ceviz ekle omega 3’ü artsın.
Kıyma ekle demir,çinko ve proteini artsın.
Sebze ekle daha çok lif,mineral,vitamin al.
Domates koy,antioksidan özelliği ve likopeni artsın.
Yoğurt koy,kalsiyum,riboflavin ve proteini artsın.
Makarnanın nasıl yendiğinin önemli olduğunu belirten Koçak, makarnanın annelerin güvenini, çocukların da midelerini kazanacak kadar sağlıklı bir besin olduğunu söylüyor.
ÇEVRE DOSTU MAKARNA!
Dilara Koçak makarnanın çevre dostu olduğuna da dikkat çekerek; “Sürdürülebilirlik, karbon ayak izi ve ne kadar su tükettiğimiz gelecekte dünyanın en önemli problemleri arasında yer alacak. Makarnanın yaşam döngüsü analizi gösteriyor ki makarna çevreye en az zarar veren birkaç üründen bir tanesi. Makarnanın karbon ayak izi sadece 14.5 olarak bildirilmiş. Ekosistem araştırmalarına göre
tahıllardan 1 kalorilik yemek üretebilmek için 500 ml su tüketiliyormuş buna karşılık 1 kg biftek üretebilmek için harcanan su 15 tondur’’dedi.
Makarnanın her kalıba girdiğini makarnaya gereken değerin gösterilmesi gerektiğini ve makarnanın mucizevi bir besin olduğunun her platformda dile getirilmesi gerekliliğini belirten ünlü diyetisyen makarnanın başarıyla sınıfı geçtiğini belirtti.