Yiyecek günlüğü Diyet yöntemlerini araştırdığınızda karşınıza çıkacak yöntemlerden biri de diyet günlüğü tutmaktır. Bu uygulamayı biraz değiştirerek yiyeceklerin size kendinizi nasıl hissettirdiğini çözebilirsiniz. Bir şey yediğinizde yalnızca deftere not almak yerine, yemek yemeden önce nasıl hissettiğinizi, ne yediğinizi ve yemek sonrası hislerinizi not alın. Yediğiniz şey sizi tatmin etti mi? Kendinizi ne kadar enerjik hissediyorsunuz? gibi soruları yanıtlamalısınız.
7 3
1 hafta temiz beslenin Normal beslenme düzeninizin bünyenizde nasıl bir duygusal etki yarattığını gözlemledikten sonra 1 hafta ‘Clean Eating’ yöntemini uygulayın. 1 hafta boyunca bütün ve işlem görmemiş yiyecekler tüketin ve ruh halinizi ve enerji seviyenizi gözlemleyin. Bu aşamada kilo vermeye odaklanmak hata olur. Bunun yerine yiyeceklerin kendinizi nasıl hissettirdiğini keşfetmeye çalışın. Günde 3 büyük öğün tüketmeye odaklanın. Her öğünde bolca taze sebze, orta ölçüde taze, işlem görmemiş protein, biraz sağlıklı yağ ve az miktarda karbonhidrat tüketmeye çalışın.
7 4
Isırmadan önce düşünün! Yiyeceklerin modunuzu nasıl etkilediğini keşfettikten sonra seçim yapmak size kalmış. ‘Çörek yiyip sonrasında yorgunluk çekebilirim ya da onun yerine avokadolu bir smoothie ile kepekli tost yiyebilirim ve enerjik hissedebilirim.’ değerlendirmesini yapmalısınız.
7 5
Kan şekerine dikkat! Özel bir diyet programı uygulamak yerine kan şekeri seviyenizi kontrol altına almanız daha önemli. Yiyecekler kan şekerini bir anda yükseltip sonra hızla düşmesine neden olabilir. Özellikle rafine karbonhidratlar kan şekeri seviyelerini oldukça kötü etkiler. Ayrıca aşırı şeker tüketimi yalnızca sağlığınızı kötü yönde etkilemez. Anksiyete, depresyon, obezite, kanser gibi birçok fiziksel ve mental hastalığın ana sebebi şeker tüketimidir.
7 6