Yapılan bir araştırma gösteriyor ki, düzenli olarak tükettiğimiz gıdaların bazıları uyuşturucu etkisi gibi bağımlılık yapıyor…
Gerçekleştirilen bu çalışma tüketilen gıdaların beynimize olan etkilerini ortaya koyuyor. Bazı gıdaların tamamen bağımlılık özellikleri var. Bu etkiler, uyuşturucu olarak kabul edilen eroin ve sigarada bulunan nikotinle karşılaştırılabiliyor.
Bu araştırmadan sonra neden çikolata yemeyi durduramadığımızı daha iyi anlıyoruz.
Araştırmaya göre, çikolata yemek ve sigara içmek karşılaştırıldığında, beynimiz eşdeğer bir tepki algılıyor.
Beyaz ekmek ve patates gibi glüsid bakımından zengin gıdalar, beyin fonksiyonlarını çok hızlı bir şekilde harekete geçirip mutluluk hormonu salgılamamamızı sağlıyor. Bu durum uyuşturucu kullanıldığında da görülüyor.
Yapılan bu araştırmanın kanıtlanması için bilim adamları 12 kişi üzerinde bir deney yaptı. Deneyde kandaki şeker miktarı ve yemekten sonraki 4 saat, beyin aktiviteleri gözlemlendi. Araştırmacılar 12 kişiye aralarında sadece tek bir fark olan ikişer tane milkshake verdi. Milkshake'lerden biri glisemi bakımından zayıfken diğeri ise çok zengindi. İkinci milkshake'i tüketen kişilerin kanlarındaki şeker oranı yükseldi. Diğerinde ise, kısa bir süre sonra şeker oranında düşüş gözlendi.
Sonuç olarak bu kişilerde aşırı derecede bir açlık hissi oluşuyor.
Araştırmanın sonucuna göre, şeker içeren gıdaların daha fazla bağımlılık yaptığı ortaya çıkıyor. Bundan sonra evinizde tatlı yaparken ne kadar şeker koyup koymayacağınızı iki kere düşünmenizi tavsiye ediyoruz.