Beslenmede ara öğün neden önemli?

Öğlen yemeğini saat 12:00 gibi yediğinizde, eğer beslenme düzeninde ara öğün bulunmuyorsa, akşam yemeğine kadar 8 saat aç kalıyorsunuz demektir. Bu alışkanlığın da vücuda fizyolojik ve psikolojik etkisi bulunuyor.

‘Tıkınma nöbetleri’ Öğlen yemeği ve akşam yemeği arasında geçirilen sürede, eğer ara öğün yapılmazsa kişide psikolojik açlık ortaya çıkar. Zamanla psikolojik açlık artar ve bir süre sonra kontrol edilemez hale gelebilir. Kişi duygularını yemekle doyurmaya çalışır ve gün boyu sürmüş olan kısıtlayıcı yeme davranışı, günün sonunda “tıkınma nöbetlerine” dönüşebilir.
10 1
Ara öğün yememek daha fazla kalori demek Öğle yemeğini saat 12.00 gibi yiyen biri ara öğünleri atladığında akşam yemeğine kadar geçen ortalama 8 saatlik süre boyunca aç kalır. Bu sürede kan şekeri düşer, fizyolojik açlığının yanına ilave olarak psikolojik açlık da çekmeye başlar. Kişi, akşam yemeğini yedikten sonra fizyolojik olarak tok bile olsa, psikolojik olarak kendini bir türlü doyuramaz. Akşam yemeğinden yatana kadar geçen sürede de duygusal açlığını bastırmaya çalışır. Böylece gün sonunda, günlük alması gereken enerjinin çok daha üzerinde enerji ve kalori alınır. Bu nedenle öğle ve akşam yemeği arasında mutlaka ara öğünlerin yapılması gerekir.
10 2
5 öğün beslenme beli inceltiyor Araştırmalar, 5 öğün şeklinde beslenmenin vücut yağ oranını ve bel çevresini azalttığını belirtiyor. Ara öğünler sağlıklı kilo vermede çok önemli ve psikolojik açlığın da oluşmasını engeller. Böylelikle gereksiz kalori ve dolayısıyla kilo alımı da önlenmiş olur. Ara öğün yapmanın yanı sıra doğru ara öğün seçimleri de oldukça önemlidir.
10 3
Doğru ara öğün seçimleri nasıl olmalı? -Diyet bisküvi + süt – ayran -Yoğurt – süt – ayran -Peynir + tam tahıl ekmek -Meyve + yoğurt -Kuru meyve + yoğurt -Sütlü kahve -Protein barı (haftada 2 defa) -10 adedi geçmeyecek şekilde tuzsuz (kavrulmamış) badem.
10 4