Gerçek açlık Açlığınızı tetikleyen sebepler duygular, ortam ve çevredeki insanlar olabilir. Ancak gerçek açlık için boş, guruldayan bir mide, ani uyku krizleri ve buna benzer fiziksel belirtilere bakmak gerekiyor. Newport Beach, California’da beslenme uzmanı olarak çalışan Evelyn Tribole’a göre, bu belirtiler her insanda farklılık gösterebilir. Baş dönmesi, baş ağrısı ya da zayıf hissetmek. Hangi belirtilere sahip olduğunuzu görmek, acıktığınızı anlamakta önemlidir. Eğer gerçekten açsanız, yemek yiyin. Tokluk hissine ulaşmak için açlık hislerimizi anlayabilmek de önemlidir. Beslenme uzmanı Lily Nichols şöyle açıklıyor: “Açlık krizine doğru zamanda, doğru miktarda yemekle karşılık verirseniz, ne tıka basa yemiş, ne de aç kalmış olursunuz. Bu daha durağan kan şekeri seviyesi anlamına geliyor. Ayrıca vücudunuza da isteklerine saygı duyduğunuzu ve cevap verdiğinizi iletirsiniz.”
6 2
Stres, sıkılma açlığınızı tetikliyorsa yürüyüşe çıkın! Eğer açlığınızın fiziksel belirtileri ortada değilse, başka bir faktör tetikliyor olabilir. Bu durumda kendinize, nasıl hissettiğinizi sorun. Eğer sıkıldığınızı ve bunaldığınızı düşünüyorsanız, o zaman bu hisse yol açan sebepleri düşünün. Sıkıldıysanız, yemeğe sarılmak yerine bir yürüyüşe çıkmak bile çözüm olabilir. 2015’de yapılan bir araştırmaya göre, stresli durumlarda bu yöntem, yani yürüyüşe çıkmak şeker krizlerini de durdurabilir. Gerçek ihtiyacınızı keşfedin.
6 3
İşinizi ertelemek için yemeğe sığınmayın, ara verin! Beslenme uzmanı olarak çalışan Evelyn Tribole’a göre, bazen bir iş üzerinde çalıştığımızda üşenmek, konsantrasyon sorunu ve ertelemek için yemeği kullanıyor olabiliriz. Kendinize bir izin verip, nefes alın. Böylelikle yemeğe sığınmak zorunda kalmazsınız. Eğer işe yoğunlaşmakta zorlanıyorsanız, 10-15-20 dakikalık alarmlar kurun ve bu sürelerde çalışacağınıza dair kendinize söz verin. Bu zaman dolduğunda hala açsanız, o zaman yiyebilirsiniz.
6 4
Canınız sürekli bir şey çekiyorsa, beslenmeniz çok kısıtlayıcı olabilir! Ara sıra canımız bir şeyler çekebilir. Ancak Tribole’a göre, kendinizi sürekli canınız bir şeyler isterken buluyorsanız, beslenmeniz fazla kısıtlayıcı da olabilir. Çünkü bu irade ile alakalı değildir, biyoloji her zaman kazanır. Vücudumuz bizi yemeye iten hormonlar gibi mekanizmalara sahip. Açlık krizleri, vücudunuza gerek duyduğu yakıtı vermemenizle ilgili de olabilir. Bu durumda diyet programınıza sağlıklı karbonhidratları ekleyin. Meyve, sebze gibi kompleks karbonhidratlara odaklanın. Kinoa, siyah pirinç gibi tahıllar, fasulye gibi baklagilleri tüketebilirsiniz.
6 5