Üstün zekalı çocuğu nasıl anlarız bu davranışlara dikkat!

Üstün zekalı çocuğu nasıl anlarız? Çocuğunuzun üstün zekalı olup olmadığını merak ediyorsanız bu haberimiz tam size göre! İşte dahi çocukların özellikleri!

Üstün zekalı çocuğu nasıl anlarız bu davranışlara dikkat!

Her anne-baba çocuğunu dikkatle inceleyip ondaki farklılıkları yakalamak ister. Bazen bazı çocuklar çok farklı olabiliyor, ya da biz onların farklı olduğunu düşünebiliyoruz. Çocuk olduklarından dolayı bize farklı gelen hareketleri çoğu zaman bizi şaşırtmaya neden oluyor. Peki gerçekten çocuğunuzu farklı kılan bir durum söz konusu mu? Belki üstün zekaya sahip bir çocuğa sahipsiniz. Bu durumda neler yapılması gerekiyor biliyor musunuz? Çocuğunuzun üstün zekalı olup olmadığını nasıl anlarsınız? İşte bu sorularla ilgili tüm merak edilenleri sizler için derledik! 

ÇOK MERAKLI İSE VE SÜREKLİ SORULAR SORUYORSA DİKKAT!

 Sizinde 2-3 yaşındaki çoçuğunuzun diğerlerinden farklı olduğunu mu düşünüyorsunuz? Ya da diğerlerine göre daha mı yetenekli? İşte bu sorulara cevap vermenizi sağlayacak birtakım notlar:  Artistik becerilerini ya da sayılarla arasını takip edin. Olması gerektiğinden daha fazla realist resimler çiziyorsa ya da basit matematik işlemlerini kafasında yapabiliyorsa, çocuğunuzda biraz farklılık olduğunu düşünebilirsiniz.  Konuşma ve yabancı dil konusunda hızlı bir gelişim kaydedebilir. Yeni konuşmaya başlamış olsa bile kelime haznesi çok çabuk genişler. Fazla kelimeden cümleler kurmaya başlarlar. Çok meraklı ise ve sürekli sorular soruyorsa üstün zekalı olabilir. Gerçi 3 yaş, çocukların bol soru sormaya başladığı bir dönemdir ama özel çocukların soruları hiçbir zaman bitmez. 

GENİŞ, ÇARPICI, KARIŞIK HAYAL GÜÇLERİ VARDIR

Hiperaktif değillerdir ama son derece hareketli çocuklardır. Aradaki fark da şurada: Hiperaktif olan çocuklar çok hareketlidir ama konsantrasyon zorluğu çekerler ve bir şeye çok kısa süre dikkat gösterirler. Ama bu çocuklar çok hareketli olsalar bile uzun süreli dikkat bütünlüğü sağlayabilirler. Hatta çok ilgili oldukları bir konu ile ciddi bir süre ilgili kalırlar. Geniş, karışık ama çarpıcı hayal güçleri vardır. Ve bu özellikleri sayesinde çevrelerinde kendileri gibi çocukları bulur, onlarla diğerlerine nazaran daha yakın olurlar.  Her çocuğun yaşadığı gelişim aşamalarını çok daha hızlı yaşarlar.  Kitap, televizyon ya da filmlerden öğrendikleri bilgileri unutmazlar, aksine her zaman hatırlar ve bu bilgileri kullanırlar. Hatta siz, çocuğunuzun bu bilgiyi nereden, nasıl edindiğini bilemezsiniz bile.

ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ ÇEKEBİLİRLER 

3 yaşından itibaren çocuklara zeka testinin yapılabileceğini söylüyor uzmanlar. Ama tam anlamıyla doğru sonuç elde etmek istiyorsanız 5 yaşını beklemelisiniz.Uzmanlar çok zeki ya da özel yetenekleri olan çocuklar arasında da öğrenme zorluğu çekenlerin olduğuna dikkat çekiyorlar. Dolayısı ile özel çocuk olmak demek mutlaka her alanda her şeyi çok çabuk kavrayıp yapabilmek anlamına gelmiyor.

ÇOCUKLARINIZA ÇOCUK OLDUĞUNU UNUTTURMAYIN! 

Onların çocuk olduklarını unutmayın. Diğer çocuklar neye ihtiyaç duyuyorsa, onlar da ihtiyaç duyar. Karşılaştığı bazı sorunlarda yol gösterici olunmalı, doğru yönlendirilmelidir. Mutluluk için tutarlılık şart. Aile içindeki ana-baba arasındaki tutarlılık, sağlıklı gelişim için en önemli etkendir.  Çocuklarınıza değerli bir ödül verin: Onlara zaman ayırın. Çocuklar fikirlerini, düşüncelerini, projelerini paylaşacakları anne-babaya ihtiyaç duyarlar. Toplumsal normlara göre çocuğunuzu yargılamayın, ona yol gösterici olun.Çocuğunuza baskı yapmayın. Sorduğu sorularla ilgili olarak, nasihat etmeyin. Sorularına karşılık cevabı araştıracağınızı söylemelisiniz. 

ONUN BİLGİSİNE SAYGI DUYUN 

Çocuğunuzu kendini geliştirmesi için teşvik edin. Var olan yeteneklerini geliştirmek, zihinsel faaliyetlerini artırabilmek için; yeteneğine uygun kitaplar alın, geziler yapın, sergilere gidin. Destekleyici olun, hobilerini keşfetmek için fırsatlar yaratın. Küçümseyici sorular sormaktan ve yanlış tutumdan kaçının. Hayal ürünü, sıra dışı, hayali oyun arkadaşı, olağandışı zihinsel işlemler karşısında doğrudan ya da dolaylı yoldan olumsuz tavırlardan kaçının.Çocuğun bilgisine saygı duyun.

İKİ AYRI FABRİKANIN ÜRETTİĞİ MEYVE SUYU ARASINDAKİ FARKI BİLE ANLAR

Bu çocukların fiziksel gelişim ve sağlığı diğer çocuklardan daha iyidir. Çok enerjik ve duyarlıdır. Bebeklerde battaniyeleri üzerinden atma, giyim eşyalarındaki etiketlerden rahatsız olma, altlarının ıslanmasına ve gürültüye aşırı tepki gösterme şeklinde kendini belli eder. İki ayrı fabrikanın ürettiği meyve suyu arasındaki farkı hemen anlar. 

KENDİNDEN BÜYÜK KİŞİLERLE OYNAMAK İSTER 

Bu dönemdeki çocuklar genellikle kendi yaş grubundan daha büyük olan kişilerle oynamak ister. Karşısındaki kişilerin duygu,düşüncelerini tahmin etme özelliğine sahiptirler. Bu çocukların en belirgin özelliği lider olma duygusudur. Espri yeteneği gelişmiş olan bu çocuklardaki liderlik duygusu her yerde kendini belli etmektedir. 

EZBERLEDİKLERİ ŞEYLERİ UZUN SÜRE HAFIZALARINDA TUTABİLİYORLAR

Üstün zekaya sahip çocuklar genellikle ezberlediği şeyleri uzun süre hafızalarında saklayabiliyorlar. Kelime hazineleri normal zekaya sahip çocuklara göre daha geniş bir özelliğe sahiptir. Genellikle iki kelimeli cümleleri 1 yaşında söylemeye başlarlar. 

 

Yorumlar