Karnesi kötü olan çocuğa nasıl davranmalı kendinizden pay çıkarmayı unutmayın!

Bir eğitim öğrenim hayatının daha kapandığı karne alacak çocuklara ailelerin doğru yaklaşımı hakkında önemli bilgileri bir araya getirdik.

Karnesi kötü olan çocuğa nasıl davranmalı kendinizden pay çıkarmayı unutmayın!

Eğitim hayatında bir dönemin daha sonuna geldik. Ebeveyn olarak çocuklarımızın sene sonu başarı ortalamasını yansıtacağı karneler için heyecanlanırken bir yandan da her ihtimale karşı karnesi başarısız olan çocuklar için ailelerin çocuklarına nasıl davranması gerektiği düşüncesi kasıp kavuruyor. Acıbadem Maslak Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. İrem Yaluğ Ulubil, ailelere karne alan çocuklara doğru yaklaşmanın 5 yaklaşımı hakkında önemli uyarılarda bulundu.

EĞİTİM HAYATINDA ÇOCUĞUNUZLA NE KADAR ALAKALIYDINIZ?

Başarılar ve başarısızlıklar çocuğun kişiliğinden bağımsız, öğrenme sürecinin doğal aşamalarını oluşturuyor. Ebeveyn olarak siz de, eğitim döneminde kendi tutumlarınıza yönelik içsel bir değerlendirme yapın. ‘Eğitim dönemi boyunca çocuğumun hangi ders veya aktivitelerde zorlandığını fark ettim mi?’, ‘Bu sıkıntılarını rahat ifade edeceği duygusal olarak samimi ve güvenli bir ortam sağladım mı?’, ‘Çocuğuma sıkıntıları için doğru zamanda, yeterli çözüm önerileri getirdim mi?’ ve ‘Çocuğumla bir takım çalışması yürüttüm mü?’ gibi soruları mutlaka kendinize sorun.

ÇOCUĞUN KARNESİNDEKİ BAŞARISIZLIĞINDAN KENDİNİZDEN PAY ÇIKARIN

Çalışma ortamının uygun olmaması, uyku ve beslenme düzeninin bozuk olması, okul içinde, arkadaş ve öğretmenlerle yaşanabilecek iletişim problemleri ve akran zorbalığı başarıyı olumsuz etkileyen faktörler. Yine, başarı beklentinizi yüksek tutmanız, anne-baba arasındaki tartışmalara çocuğun şahit olması, yetişkinleri ilgilendiren sorunların çocuk ile paylaşılması, kardeş kıskançlığı ve duygusal/ fiziksel şiddete maruz kalma da çocuğun ruhsal dengesini bozabiliyor. Çocuğunuzdan bağımsız etkenleri gözden geçirin ve karnesindeki zayıfta sizin de ne kadar payınız olduğunu göz özünde bulundurun.

KARNEYLE KİŞİLİĞİNİ KARŞILAŞTIRMAYIN!

Karnesindeki zayıf notları nedeniyle zaten endişeli ve üzgün olan çocuk, bir de anne babasından cezalandırıcı bir tutum görürse baş etmede zorlanacağı yetersizlik duyguları yaşayabilir, davranım sorunları geliştirebilir. Kötü karne notlarıyla hayal kırıklığı yaşasanız da, bunu tamamen çocuğun başarısızlığı olarak değerlendirip çocuğun kişiliğine yönelik suçlama ve eleştirilerde bulunmaktan kaçının. Çocuğunuzu dinleyerek anlamaya çalışın, yetersiz olduğu alanlarda destekleyin.

CEZA VERMEYE KALKIŞMAYIN!

Çocuğunuzu başka çocuklarla kıyaslama yanlışına düşmeyin. Yine özellikle, kötü karne nedeniyle tatilden mahrum bırakmak gibi bir cezaya yönelmeyin. İstediklerini yapabildiği, eğlenebildiği bir tatil süreci; çocuğun enerji toplaması, yeni ders yılına motive bir şekilde başlaması için gerekli. Çocuğunuzun yetersiz olduğu alanların telafisine yönelik birlikte hazırlayacağınız çalışma programında tatil gereksinimi ön planda tutun.

ÇOCUĞUNUZLA ARANIZDAKİ İLİŞKİYİ BOZMAYIN!

Çocukların kendilerini ifade etmeleri desteklenmeli, söylediklerine değer verildiği hissettirilmelidir. Öğrenmenin, kendisini geliştirmenin, iyi bir insan olmanın notlardan daha değerli olduğu vurgulanmalıdır. Ve asla unutulmaması gereken; çocuklarımız biz anne babaların paha biçilmez armağanlarıdır. Bizlerin hayatına kattıkları anlam için onlara fazlasıyla borçluyuz.

Yorumlar