1-Heimlich Manevrası’nı öğrenin Boğaza kaçan yabancı cisimlerle solunum yolunun ani tıkanması durumunda yapılan bu hareket, mucizevi sonuçlar verebilmektedir. Boğazına yabancı cisim kaçan kişinin arkasına geçilip kollar bele dolanır. Bir yumruk başparmağı avucun içine alacak şekilde göbeğin hemen üzerine yerleştirilirken diğer el yumruğu sıkıca kavrar ve hızla içeriye doğru bastırılır. Bu basit ama etkili manevrayı öğrenmek ve uygulamak kolay olduğu gibi yanlışlık yaparak çocuğa zarar verme riski de yok denecek kadar azdır.
12 5
2-Yaraları sıkı bandajla kapatmayın Her yaşta yaşanabilecek ezilme, sıyrık, kesik, kırık veya delici alet batması gibi cilt bütünlüğünün bozulmasına yönelik yaralara doğru müdahale çok önemlidir. Yara temizliğinde veya kapatılmasında pamuk kullanılmamalıdır. Yaranın steril gazlı bezlerle tamamen örtülmesi, cilt ile pansuman malzemesinin yapışmasına dikkat edilmelidir. Yaranın iyileşmesi, dokunun kanlanması ile ilgili olduğu için sıkı bandaj yapılmamalıdır. Doku içi yabancı cisim varsa, oksijenli su ile yara temizlenmeli, yara kuru veya ıslak bırakmamalıdır.
12 6
3-Batan cismi kendiniz çıkarmaya çalışmayın Bıçak, kalem, sopa, şiş gibi cisimlerin vücuda batması sonucu oluşan yaralanmalarda, batan cismin çevre dokulara zarar verebilmesi ve kanamayı artırma ihtimali göz önünde bulundurularak yerinden çıkarılmalıdır. Batan cismin hareket etmesini önlemek için etrafı sargı bezi ile desteklenmelidir.
12 7
4-Kırık bölgesini sabitleyin Burkulma, çıkık ve kırıklar çocuklarda sık görülen sorunlardır. Bu gibi durumlarda çevre dokuların fazla zarar görmesini önlemek, ağrı ve şişkinliği gidermek için kırık bölgesi sabitlenmelidir. Sorunlu bölge kalp seviyesinin üzerinde tutulmalıdır. Kırık ya da çıkık kemiğin yerine konulmasına çalışılmamalı, mutlaka ehil ellere bırakılmalıdır.
12 8