Çocuğum yemek yemiyor ne yapmalıyım?

Çocuğum yemek yemiyor ne yapmalıyım diyen ebevenyler için Çocuk Gelişim Uzmanı ve elmaelma.com Anne Çocuk Yazarı Deniz Temur basit ama etkili yöntemleri anlattı

Çocuğunuz tüm ısrarınıza karşı yemek yemeği ret mi ediyor? Çocuğunuz yemek saatlerinde hırçınlaşıyor mu?  Yemek zamanları sizin için işkenceye mi dönüşmeye başladı? 

Ebeveynler, çocuklarının yeme problemleri kendi davranışlarını düzelterek aşabilirler. Çocuk Gelişimcisi Deniz Temur, okul öncesi dönem çocuklarında görülen yeme bozuklukları hakkında ailelerin işini kolaylaştırak öneriler sundu.

6 1

SAKİN OLMAYI ÖĞRENİN!

Anne ve babaların yeme problemlerine karşı gösterdikleri ilk tepkinin 'sinirlenme' ve 'çocuğu zorlama' şeklinde olduğunu hatırlatan Temur, "Yeme problemi yaşayan çocuklar sert tepki gördüklerinde sorun kronik bir hal almaya başlayabilir. Öncelikle aileler çocuğa karşı zorlama alışkanlıklarından vazgeçmelidir. Çocukla inatlaşmak, ödül ve ceza tehditleriyle sorunu aşmaya çalışmak durumu sadece kötüleştirir" dedi.

6 2

KONTROLLÜ SERBESTLİK UYGULAYIN!

Özellikle annelerin 'çocuğum aç kaldı' endişe yaşadıklarının hatırlatan Temur, şöyle devam etti: 

"Aileler, özellikle de anneler haklı olarak yeme bozukluklarının çocukların gelişimini olumsuz etkileyeceği endişesi içinde olurlar. Uzun süreli yeme bozukluklarında bu bir risk oluşturmakla birlikte, aileler kısa süreli 'kontrollü serbestlik' uygulayabilirler. Çocukları yemek yemek istemediğinde onların tercihlerine saygı göstererek çocukla yemek arasında oluşan olumsuz bağı ortadan kaldırabilirler. Aile içinde kriz olmaktan çıkan yemek saatleri bir süre sonra çocuğu yemek yemeğe yaklaştıracaktır.

6 3

YEMEK VARKEN KİMSE AÇLIKTAN ÖLMEZ

'Yiyecek bir şeyler varken kimse açlıktan ölmez' bunu ailelerin sıklıkla hatırlaması gerekir. Örneğin, bir öğünde yemek yemeyi reddeden çocuk, diğer öğünde açlık hissiyle kendiliğinden yeme eğilimi gösterebilir."

6 4