Sorumluluk kazanmak, bireyin ileri yaşlar ve bireyi hayata hazırlamak için oldukça önemli bir adımdır. Kişinin bir çok hayatımı işini ve aile yaşamını etkileyen bu kazanım ebeveynlerin çocukları için kaç yaşlarında başlaması gerektiğini merak etmekte ve sıklık sormakta. Küçük yaşlarda başlayan sorumluluk duygusu hem çocukların kendilerine güven duymasına katkıda bulunuyor hem de okul başarısını destekliyor diyen Eğitim Uzmanı Koray Varol, ebeveynler için çocuğa sorumluluk duygusunu kazandırmanın aşamalarını ve zamanlaması hakkında bilgilendirdi.
ÇOCUĞUNUZA SORUMLULUK DUYGUSUNU KAZANDIRMAK İCİN BEKLEMEYİN!
Küçük yaşlarda başlayan sorumluluk duygusu hem çocukların kendilerine güven duymasına katkıda bulunuyor hem de okul başarısını destekliyor. Ayrıca ilerleyen zamanlarda da sosyal yaşama adaptasyon için olumlu katkılar sağlıyor. Sorumluluk, başarıyı ve mutluluğu etkileyen en önemli kişilik özelliklerinden biridir. Aile içinde başlayan sorumluluk gelişimi, çocukların sosyalleşmesi ile birlikte girilen tüm ortamlarda devam eder. Dolayısıyla çocuğunun sorumluluk sahibi olması için her anne-baba elinden geleni yapmalıdır.
Ailelerin kendi kontrollerinde çocuklarına sorumluluk vermelerinin çocuğun gelişimine ve okul başarısına çok ciddi katkılar sağladığını söylüyor. Sorumluluk duygusunun çocuğun gelişiminde çok önemli bir rolü olduğunu vurgulayan Varol, “Aileler sorumluluk verdikçe çocuk büyümeye başlar ve daha çok şeyi rahatça yapabilir hâle gelir.” diyor.
ÇOCUKLARDA SORUMLULUK DUYGUSUNU GELİŞTİRMEK İÇİN ANNE VE BABBALARIN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER!
Sorumluluk, uzun ve sağlam adımlarla geliştirilmesi gereken bir kazanımdır. Bir beceriyi ne kadar çok pratik etme şansınız olursa o alanda kendinizi o kadar çok geliştirebilirsiniz. Örneğin ilkokula giden bir öğrencinin kendi kahvaltısını hazırlaması iyi ve önemli bir süreçtir. Ama önce çocuğunuza bunu nasıl yapması gerektiğini tekrar tekrar göstermelisiniz. Çocuğunuzun kendi kahvaltısını tam olarak kendisinin hazırlaması, bunu sizin kontrolünüzde yapması ve birçok kez tekrarlamasıyla mümkün olur.
Çocuğunuz kahvaltısını hazırlarken ona eşlik edin. Kahvaltısını hazırlamasını bekleyin ve yaptıklarını beğenin. Eksikleri varsa tek tek anlatın. Böylece her defasında daha iyi yapmasını sağlayın. Çocuğunuz, başardığını ve takdir gördüğünü fark ettikçe çocuğunuzun kendine olan güveni artacaktır. Çocuğumuza ne öğretirsek öğretelim, öğrettiğimiz şeyi küçük bölümlere ayırarak öğretmek ve her bölümün tekrar yaparak gelişmesini sağlamak öğrenmeyi ciddi anlamda kolaylaştırıp öğrenmenin daha kalıcı hale gelmesini sağlar.
Çocuklara sorumluluk verilmesi, bir işin nerede başlayıp nerede bittiğini anlamalarına katkı sağlar. Çocuk, bir şeyleri yaparken herhangi bir şeyi veya zamanını nasıl ayarlaması gerektiği, nasıl planlama yapacağı gibi hayata dair çok kıymetli şeyler öğrenir. İlkokulun ilk üç yılı çocuğa dengeli, sürekli bir biçimde iyi ve kaliteli destek vermemiz onun tüm eğitim hayatının daha iyi ve verimli olmasına katkı sağlar.
Öğrencinin kendi çantasını akşam yatmadan önce hazırlaması alışkanlığı, okuldan eve geldikten ve belli bir süre dinlendikten sonra ders çalışmaya başlaması, önce okulda öğrendiklerini tekrar etmesi ve sonrasında sırasıyla verilen ödevleri yapması çok kıymetlidir. Bu nedenle çocukların bu tarz sorumluluklar almaları konusunda onları yönlendirmek, sorumluluklarını yerine getirme konusunda teşvik edici bir tutum sergilemek, başardıkça onlara olumlu geribildirimler vermek anne ve babalara düşen önemli görevlerdir.