BBC’nin British Medical Journal’dan yansıttığı haberinde, 3-7 yaş arasındaki 244 çocuğun izlendiği Yeni Zelanda’da yapılan bir araştırmaya göre, geceleri yeteri kadar uyumayan çocukların şişman olma riskinin daha fazla olduğu belirtildi.
Çocukların her altı ayda bir kilosu, boyu ve vücut yağı ölçülürken, aynı zamanda 3, 4 ve 5 yaşındaki çocukların uyku alışkınlıkları ve fiziksel aktivitelerinin de kayıt edildiği araştırmada, daha az uyuyan çocukların yedi yaşına geldiğinde vücut kitle indeksinin çok yüksek olduğunu ortaya çıktı.
'Uyku süresinde çocuğunuza ilaç vermeyin'
Araştırmada, uyku ve kilo arasındaki bu bağlantının cinsiyet ve fiziksel aktivite gibi diğer risk faktörleri göz önünde bulundurulsa bile geçerliliğini yitirmediği belirtilerek araştırmaya katılan Warwick Üniversitesi’nden Profesör Francesco Cappuccio ve Michelle Miller’in, gelecekteki araştırmaların çocukların ve yetişkinlerin uyku sürelerini ilaç almadan uzatan davranışlar bulmaya yönelmesi gerektiğini söylediğine dikkat çekildi.
Haberde, 5 yaşın altındaki çocukların genellikle günde ortalama en az 11 saat uyuduğunu belirten Royal College Çocuk Sağlığı ve Pediatri’den Doktor Ian Maconochie, "Yine de, bu yaşlardaki çocukların yüzde 20’sinde uyku problemleri yaşanıyor. Yeterli olmayan uykunun dikkat, hafıza, davranış ve okul performansı üzerinde önemli bir etkisi olduğunu biliyoruz. Bu araştırma, çocukların uyku modelleri konusundaki bilgilerimize ilaveler açısından yararlıdır" dediği kaydedildi.