Çorum Özel Eğitime Muhtaç Spastik Zihinsel Engelli Çocukları Koruma Derneği Başkanı Dr. Neslihan Hüsülüoğulları, AA muhabirine yaptığı açıklamada, engelli çocukların ve gençlerin, sosyal hayatta yerlerini almaları için İşkur desteğiyle proje hazırladıklarını söyledi.
Proje kapsamında, engelli gençlerin Çorum Kız Teknik ve Meslek Lisesi mutfağında eğitim aldıklarını belirten Hüsülüoğulları, 12 engellinin burada kızartmadan menemene, kekten pilava, salatadan çorbaya kadar her türlü yemeği yapmayı öğrendiklerini bildirdi.
Mutfakta hünerlerini gösteren gençlerin proje sayesinde kendilerini ifade edebilme şansı bulduklarına da dikkati çeken Hüsülüoğulları, şöyle devam etti: "Evlerine kapatılarak sosyal yaşamdan izole edilen engelli çocukların, bu kurs vesilesiyle sosyal yaşama katılmalarını sağlıyoruz. Engelli çocuğa sahip veliler, çocuklarının kentimizdeki Anadolu İş Okulu’ndan mezun olduktan sonra evlere hapis olmalarından şikayet ediyorlardı. Okuldan mezun olan, hafif ve orta düzeyli zihinsel engelli 16-30 yaş arası gençlerimize, bu kursta meslek öğretiyoruz. Bu gençlerimiz de gün gelecek yuva kuracak. Kız olsun erkek olsun mutfakta kendi yemeklerini yapabilsinler istedik. Kursun amacına ulaştığı inancındayız."
Yemek yapmanın çocukları ruhsal açıdan da rahatlattığını anlatan Hüsülüoğulları, "Kursta engelli gençleri rehabilite ederken, onların ellerinden neler geldiğini somut bir şekilde çevrelerindekilere gösteriyoruz. Önceden evlerinde "Ben erkeğim mutfakta ne işim var", diyen erkek öğrencilerimiz şimdi annelerine evde mutfakta yardım ediyorlar. Gençlerimiz burada yaptıkları yemeklerin bir kısmını da evlerine götürüyorlar. Aileleri de onların yaptıkları yemekleri görünce mutlu oluyor" dedi.
Üreten ve becerilerini sergileyenler daha mutlu oluyor
Proje Koordinatörü İlhan Tekeli de zihinsel engelli öğrencilere yönelik eğitim veren Anadolu İş Okulu'ndan mezun olan gençlerin yer aldığı kursun, başarıyla sürdüğünü söyledi.
Kursun gençlere ileriye yönelik iş imkanı da sağlayabileceğini ifade eden Tekeli, "Özel eğitim alan çocuklarımızı başkalarına bağımlı ve topluma yük olmanın ezikliğinden kurtarmalıyız. Onların kendilerini toplumun bir parçası olarak görmelerini sağlayacak ve bir işe yaramanın mutluluğunu hissettirecek istihdam alanları bulmalıyız. Üreten, becerilerini sergileyen engelliler, daha mutlu oluyor. Örneğin bu çocuklar evde annelerine salata yaptıkları zaman, hem onlar hem de ebeveynler çok keyif alıyorlar", diye konuştu.
Kursun 6 ay boyunca devam edeceğini belirten Tekeli, kurs sonunda öğrencilere Halk Eğitim merkezinden onaylı sertifika verileceğini de kaydetti.
Engellilerin elde ettiği becerilerle öz güven kazandığını da vurgulayan Tekeli, zaman zaman toplum tarafından dışlanan zihinsel engelli çocukların mutfakta bir şeyler üreterek öz güvenlerini geliştirdiklerini ifade etti.