Çocukların konuşma becerisi nasıl gelişir?

Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Neşe Karaaslan Bıyıklı, çocuklarda konuşma becerisi hakkında biliglendiriyor.

Çocukların konuşma becerisi nasıl gelişir?

Anne ve babaların bebekleriyle oynadığı oyunlar ya da aldıkları oyuncaklar bebeğin konuşma sürecini doğrudan etkiliyor.  Televizyon izlemenin ve bilgisayar oyunlarının ilk 3 yaş çocuk dil gelişimine olumsuz etkileri olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Neşe Karaaslan Bıyıklı, ebeveynlere şarkı söylemelerini, tekerleme ve bilmece oyunu oynamalarını ve oyuncak hayvanları konuşturmak gibi yöntemleri öneriyor.

Bilgisayar ve internet çağında doğan Z Kuşağı çocukları teknolojinin faydaları kadar zararlarını da görüyor. Z kuşağı çocukları teknolojinin sunduğu imkanlarla sınır tanımaz bir şekilde dünyayı keşfetse de özellikle 3 yaşına kadar çocuklarda televizyon izlemek, bilgisayar oyunları oynamak dil gelişimini olumsuz etkiliyor. Geleneksel oyunların neredeyse ortadan kalktığı söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Neşe Karaaslan Bıyıklı, çocuklarda dil gelişiminin 2-5 yaş arası dönemde olduğunu belirterek, dil gelişiminde rol oynayan faktörleri zekanın, işitme ve görsel algının normal olmasının yanı sıra çocuğun yaşadığı çevre ve sosyoekonomik koşullar olarak sıralıyor.

Erişkinlerin erken dönemden itibaren bebekle ilgilenmesi, konuşması, söylediklerini mimiklerle desteklemesi ile bebeğin taklit ederek dili öğrenmeye başladığını belirten  Doç. Dr. Bıyıklı, özellikle anne tarafından sunulan sözel uyaranların dil gelişimini olumlu yönde desteklediğini söylüyor.

Doç. Dr. Bıyıklı, çocukla konuşmak, oyun oynamak, kitap okumak dil gelişimi için çok önemlidir diyerek, “Ebeveyn çocuk ile konuşmalı, çocuğu dinlediğini belli etmelidir. Çocuk seslere karşılık verdiğinde cesaretlendirilmeli, memnuniyet belli edilerek olumlu geri bildirim yapmalıdır. Böylece çocuk öğrenmeye, denemeye teşvik edilmiş olur. Çok kalabalık ve gürültü olmayan yerlerde oyun oynamak, sesler çıkarmak daha uygundur” diye konuşuyor.

Hangi oyun ya da oyuncak dil gelişimine faydalı?

Şarkı söylemek
Tekerleme ve bilmeceler söylemek
Oyuncak telefon, mikrofon gibi konuşma ve şarkı söyleyebilecekleri oyuncaklar
Birlikte yapılan aktivitelerin anlatılması
Sayı saymaca (1-10’a kadar)
Resimli kitap okumak, anlatmak, bu sırada sorular sormak. Köpek nerede? Elmayı gösterir misin? vb.
Oyuncak hayvanları ya da kuklaları konuşturmak

Televizyon ve bilgisayar oyunu neden zararlı?

Çocuğun dil gelişimi olumsuz etkilenir
Sosyal iletişim becerileri gelişmesi önlenir
Duygu durumunda olumsuz etkilenme olur (korku, kaygı, hırçınlık gibi)
Beyin gelişimine olumsuz etki nedeni ile Algısal – Motor becerilerde; dikkat eksikliği, öğrenme güçlüğü, okumaya isteksizlik gibi gecikme ve sorunlar gelişebilir
Görme problemleri, duruş bozuklukları, hareketsizlik ve buna bağlı şişmanlık sorunları ortaya çıkabilir
 

Yorumlar