Çocuk ayakkabısı konusunda görünüşten daha önemli olan şey sağlıklı ve rahat olması. Çünkü sağlıksız bir ayakkabı çocuğumuzun ayak gelişiminden yürüyüşüne, duruşuna kadar pek çok şeyi etkileyebiliyor. Çocuk ayakkabı seçiminin püf noktalarını Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Ahmet Doğan şu şekilde sıralalıyor:
Denemeden almayın!
Çocuğunuz yanınızda olmadan ayakkabı almayın. Çocuğunuzun ayak ölçüsüne güvenmek yerine, uygun ayakkabıyı bulmak için deneme yanılma yöntemini tercih etmelisiniz.
Zamanla açılmaz!
Aldığınız ayakkabı için asla ‘zamanla açılır’ şeklinde bir düşünceniz olmasın; ayakkabınız daha ilk alındığı anda rahat olmalıdır.
Öğleden sonra alın!
Çocuğunuzun ayakkabı alışverişini sabah saatlerinde değil, öğleden sonra yapın. Çünkü gün içinde çocukların ayaklarında tıpkı büyüklerde olduğu gibi hafif bir şişme olur. Ayakkabı mutlaka öğleden sonra alınmalıdır.
Ayakta bastırın!
Çocuğunuzun ayakkabısını ayakta bastırarak deneyin. Çocuğunuzun son giydiği ayakkabı numarası yeni alacağınız ayakkabı için kesinlikle referans olarak alınmamalı. Çünkü çocuk ayakları, büyüme esnasında çok değişkenlik gösterebilir.
Büyük ayağı baz alın!
Ayrıca, her iki ayağın ölçüleri birbirinden farklı olabilir (çoğunlukla ayağın biri diğerinden büyüktür), denemenizi büyük olan ayağa göre yapın.
Çorapla denetin!
Ayakkabıyı denerken o ayakkabıyla birlikte giydirmeyi düşündüğünüz çorapla deneyin (kışın kışlık çorap, yazın yazlık çorap).
Bot tipini tercih edin!
Çocuğunuza ayakkabı alırken tercihiniz bot tipi olsun. Botların ayak bileğini daha iyi kavrayacağı düşünülürse tercihinizi bottan yana kullanmak daha uygun olacaktır.
Esnek tabanlı olmasına özen gösterin!
Ayakkabının tabanı yarı yumuşak ve esnek, tercihen de bağcıklı olmalı (bağcıkları kısa tutmalısınız).
Boşluk olmasına dikkat edin!
Ayakucunda parmaklar rahat hareket edecek şekilde bir miktar boşluk (1 cm’ye yakın) kalmalıdır.
Sıkmasın!
Tarak kısmının genişliği çocuğun ayağına uygun olmalı, yanlardan ayağı sıkmamalıdır.
Hafif olsun!
Ayakkabıların hafif olması çocukların yürürken daha az enerji harcamalarını sağlar.
Topuksuz seçin!
Topuk kısmı alçak olmalı. Yeni yürümeye başlayan çocuklarda ayakkabının topuklu olmasına gerek yoktur, üstelik topuksuz ayakkabı yürüyüşlerini kolaylaştıracaktır. Daha büyük çocuklarda da topuk yüksekliği 1.5-2 cm’yi geçmemelidir.
Baskı yapmamalı!
Ayrıca, ayakkabının topuğu saran kısmı topuğu destekleyecek şekilde sert ve ön kısmının ise ayağın büküldüğü yerden rahatça bükülmesine izin verecek şekilde yumuşak olmasına dikkat ediniz. Ayak bileğini saran kısmı, ayak bileği hareketini engellemeyecek şekilde yumuşak olmalıdır. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Ahmet Doğan, ayrıca doğal deriden şaşmamak gerektiğinin, plastikten ve mantar tabanlı ayakkabıdan uzak durmanın önemli olduğunu ve kaymayan bir model seçilmesi gerektiğini özellikle belirtiyor.