Çocuğunuzun menüsü!

Her çocuğun sağlıklı büyümesi için tüketmesi gereken bazı yiyecekler var. Neler mi?

Çocuğunuzun menüsü!

Çocukların yeme alışkanlıkları anne babalar için öncelikli sorunların başında gelir.

Besleyici ve dengeli beslenmeyle çocuklarınızın sağlığını koruyabilirsiniz. Büyüyen küçük bedenlerin özel vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır. Ancak ailelerin çocuklarına sağlıklı yiyecek yedirmesi bazen çok zor olabilir...

Söz konusu sebze yemekleri olduğunda durum iyice içinden çıkılmaz bir hal alabilir... Ancak çocuklarımızın sağlıklı büyüyebilmesi için mutlaka yemesi gereken 10 önemli yiyecek var. İşte çocukların beslenmesinde önemli yer tutan 10 süper yiyecek...

1. Tatlı patates: Bu sağlıklı ve lezzetli sebze; potasyum, C vitamini, lif, folat, A vitamini, kalsiyum ve demir içeriyor.

Dünyadaki en besleyici yiyeceklerden biri olan tatlı patates, şeker hastaları için de iyi bir seçenek çünkü kan şekerini dengelemeye yardım ediyor.

2. Brokoli: Lif deposu olan brokoli, gelişmekte olan çocuklar için en iyi gıdalardan birisidir. Brokoli aynı zamanda vitamin ve mineral deposudur. Çocuğunuzun görmesine ve hücre hasarından korunmasına yardım eder.

Brokoliyi çiğ yiyerek çocuğunuz alması gereken tüm besinleri kazanabilir. Eğer çocuğunuz brokoli sevmiyorsa, gizlice yemeklerine katabilirsiniz. Ya da brokoliyi az yağlı salataya ve dip soslara ekleyerek çocuklarınıza bu sebzeyi sevdirebilirsiniz.

3. Tam tahıllar: Ekmekte, krakerlerde ve yulaflı kahvaltılıklarda bulunan tam tahıllı yiyecekler folik asit, çinko, demir ve B vitamini bakımından zengindir. Ayrıca bazıları D vitamini ve kalsiyum ile de zenginleştirilmiştir.

Kalp hastalığına karşı şimdiden çocuklarınıza tam tahıllı yemekleri vermeye başlayın. Ancak doymamış yağ, yani trans yağ, içeren krakerlerden uzak durun. Hazır aldığınız krakerlerde, gevreklerde paketlerin arkasındaki içerikleri mutlaka okuyun.

4. Peynir: Peynir çocuklar için süper bir yiyecektir. Kalsiyum, protein ve B12 vitamini bakımından zengin olan peynir, kemik oluşumunda çok önemli bir mineral olan fosfor içeriyor.

Ayrıca araştırmalar, yemeklerden sonra peynir yemenin diş çürüklerini önlediğini gösteriyor. Çocuklarınıza peynirli sandviç yapabilir, peyniri, sağlıklı bir çorba ya da salatanın içinde sunabilirsiniz.

5. Yoğurt: Yoğurdun her porsiyonu kalsiyum, protein, karbonhidrat, B vitamini, çinko ve fosfor içerir. Canlı aktif kültür bulunan yoğurtlar ise bağışıklık sistemini destekler ve bağırsak sağlığını yükseltir.

Tüm doğal yoğurtlara taze meyve katarak daha fazla besin değeri sağlayabilirsiniz. Az yağlı yoğurda çikolatalı cipsler veya kahvaltılı yulaf karışımı ekleyebilirsiniz. Çocuklarınız için başka bir alternatif olarak yoğurdu, meyve suyu katarak buzlukta dondurup dondurma yapabilirsiniz.

6. Ton balığı: Konserve ton balığı ile çocuklarınızın protein, niasin, B vitaminleri, demir ve çinko ihtiyacını giderebilirsiniz. Omega 3 yağ asitleri içeren balık, beyin gelişimine yardım eder ve kalp sağlığını korur.

Ton balığını, içerdiği civadan dolayı çok fazla tüketmemelisiniz. Çocuğunuza ton balığını sandviçle ya da salatayla yedirebilirsiniz.

7. Yaban mersini: Yetişkinler ve çocuklar için, yaban mersini vücut için en besleyici süper gıdalardan biri... Potasyum, C vitamini, lif, karbonhidrat ve antioksidanlar içeren yaban mersini, taze olarak her çocuğun beslenmesinde olması gereken bir besin...

Tatlı olduğu için çocuklar tarafından sevilen meyveyi, yoğurda, tahıl gevreğine ya da yulafa ekleyebilirsiniz. Kendinize ait taze yaban mersinlerini, küçük bir bahçede yetiştirip, taze taze çocuklarınıza yedirebilirsiniz.

8. Süt: Kalsiyum ve fosfor, sağlıklı kemik gelişimi için gerekli iki mineraldir. Süt, protein, enerji yakıtı olan karbonhidrat, A vitamini ve magnezyum ile kemikleriniz için faydalı diğer mineraller içerir.

Tam yağlı süt, 2 yaşına kadar olan çocuklar için iyi ancak 2 yaşından sonra sütteki yağ oranını azaltmalısınız. Birçok çocuk kurabiye ya da tahıl gevrekleriyle yediğinden dolayı sütün tadını sever.

9. Yumurta: İçeriğindeki proteinden dolayı süper gıda olan yumurta, çok faydalıdır. Yumurta, proteinden başka çocuklar için gerekli bir düzineden fazla vitamin ve mineralle dolu...

Ayrıca A, D, E ve B grubu vitaminlerini önemli oranda içeren yumurta, içinde bulunan kolin sayesinde beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli rol oynuyor. Yumurtayı değişik şekillerde pişirebilirsiniz, çocuğunuz yumurtayı nasıl seviyorsa o şekilde uygulamanız yararınıza olacaktır.

10. Sığır eti: Protein, B vitaminleri, niasin, çinko ve demir içeren sığır etinde, yumurta gibi beyin gelişimini sağlayan kolin de bulunuyor. Yağ ve kolesterol bakımından yetişkinlerin fazla yemekten kaçınması gereken et, küçük çocukların beyin ve vücut gelişimleri için oldukça faydalı.

Dengeli bir yemek için eti sebze yemekleriyle birlikte verebilirsiniz. Hamburgerler ve küçük küçük parça şeklindeki etler başka bir seçenek olabilir. Ya da eti mangalda kebap olarak sebzelerle birlikte pişirebilirsiniz.

Sabah

 

Yorumlar