14 Şubat'ta aklınız çocuğunuz da kalmasın!

Sevgililer Günü'nde dışarı çıkarken, evde kalan çocuğunuzu kime emanet edeceğinize bir türlü karar veremiyorsanız size en uygun bakıcı seçme konusunda bazı 'püf noktaları' hazırladık.

14 Şubat'ta aklınız çocuğunuz da kalmasın!

Düzgün diksiyon, tanıdık birinden referans ve en önemlisi çocuğunuzun onun yanında huzurlu olması doğru bakıcıyı bulduğunuzun göstergelerinden birkaçı...

Prof. Dr. Murat Tuncer; mükemmel anne- baba olmak isteyen aileler için hazırladığı 'Çocuk Sağlığı Rehberi' adlı kitabında ailelerden kendisine gelen soruları ve önerilerini anlattı. Tuncer çocuk için doğru bakıcı bulmak için 10 püf noktayı şöyle anlatıyor:

1- Bakıcı seçerken mutlaka diksiyonunun düzgün olmasına dikkat edin. Çünkü özellikle bebekler, yedinci aydan itibaren çevresinde konuşulan dili öğrenmeye başlar ve hafızalarına her şeyi kaydeder. Yakınlarında birlikte oldukları kişinin konuşmasının bozuksa, ilk kelimelerden itibaren aynı yanlışları bebeğinizde de görebilirsiniz. Yani diksiyon önemli!

2- Bir bakıcıda aramanız gereken en önemli vasıf, çocuklara karşı gerçekten sevgi dolu olmasıdır. Çocuğa yönelik sert uyarılar, onu sevgi yoksunu yapabilir. Bakıcılar nedeniyle otistik bulgular gelişen bebek sayısı hiç de az değildir. Bakıcının cinsel organına vurarak cezalandırdığı çocuklarda, ergenlik döneminde önemli sorunlar ortaya çıkabilir.

3- Bir bakıcıyı işe alırken mutlaka çok iyi tanıdığınız birinin referansını arayın ve ona göre kararınızı verin.

4- Yeni işe başlayan bakıcınızla gerekirse izin alarak bir süre birlikte evde olun ve çalışmasını gözleyin.

5- Kendi çalışma prensiplerinizi öğretin. Özellikle bebek bakımı, temizlik konusunda en ufak bir taviz vermeyin ve bu konuda çok titiz olduğunuzu hatırlatın.

6- Bebeklerin hislerine güvenin. Birlikte olmak istemediği bir bakıcıya bebeğinizi bırakmayın.

7- Evden ayrıldıktan sonra, ara sıra haber vermeden bebeğinizi kontrol etmek için uğrayın. Bakıcıdan ayrılırken ve karşılığında bebeğin ona nasıl davrandığını gözlemleyin.

8- Siz doktorunuzla konuşurken, bebeğiniz muayene olurken bakıcınız yanınızda olsun. Eğer bakıcınız kendi içinden gelerek bebekle ilgileniyor, siz bebeğinizin doktoruyla konuşurken ağlamaması için onu oyalıyorsa bunlar olumlu göstergelerdir. Tersi davranıyorsa bakıcınızla konuşun.

9- Çocuğunuza yakın çalışacak kişiden hepatit A ve B durumunu ve tüberküloz için parazit tetkiklerini isteyin. Aşılı değilse aşılatın.

10- Her şeye rağmen, bebeğinizi ailenizden biri olmaksızın bakıcıyla bırakmanızı önermem. Yanında anneanne ya da babaanne bulunmalı.

 

Yorumlar