Sağlıklı bir gebeliğin oluşabilmesi için 2 önemli koşul vardır. Birincisi sperm hücresinin kaliteli beslenmesi ve ikincisi spermin yumurtayı çevreleyen ve zona pellusida adı verilen zarları eriterek, içine girebilmesi. Sperm hücresinin besin kaynakları ise testis içinde Sertoli adı verilen hücreler tarafından sağlanır.
Son zamanlarda spermin bu fonksiyonlarını yerine getirebilmesinde yiyeceklerde bulunan miyoinozitol ya da sadece inozitol olarak bilinen bir maddenin önemi üzerinde durulmakta. Miyoinozitol aslında bir çeşit B vitaminidir. Spermi ve içerisindeki organelleri çevreleyen zarların yapısını güçlendirir. Bu şekilde sperm içerisine kalsiyumun girişini sağlayan kanalların kapılarını açmaya yarar. Böylece yeterli miktar kalsiyuma kavuşan sperm hücresi de yumurtayı çevreleyen zarları eritecek enzimleri dışarı çıkararak yumurtaya girebilir.
Miyoinozitol aynı zamanda Sertoli hücrelerinin membranını da düzenleyerek benzer mekanizmayla spermleri beslemesini kolaylaştırır. Bu hücrelerin membranlarında FSH hormonunun bağlandığı reseptörler bulunur. Miyoinozitolün FSH hormonunun hücreye bağlanmasını ve sinyallerini daha güçlü aktarmasını sağladığı düşünülmekte.
Bu amaçla bir grup infertil erkekte miyoinozitol kullanılarak spermlerin durumu araştırıldığında, sperm sayısını, hareketini ve yumurtayı geçebilme fonksiyonunu artırdığı görüldü. Diğer yandan, kanda yüksek olan FSH hormonu da anlamlı derecede normale yaklaşmakta, testosteron yükselmekteydi.
Araştırıcılar bunu, miyoinozitolün Sertoli hücrelerinin çalışmasını hızlandırarak ve spermlerin membran yapıları ile kalsiyum içeriklerini düzelterek yaptığını düşünmekteler. Miyoinozitol kullanan erkeklerde eşlerinin gebe kalma oranları da artar.
Ancak bu tedaviden fayda görecek olguların önceden araştırılarak seçilmesi gerekir. Bu tür tedavilerin ciddi yan etkileri olacağı da akılda tutulmalı ve tedavi süresince yakın takip edilmelidir. İnozitol buğday, muz, karaciğer, kuru yemişler, kuru üzüm ve sebzelerde bulunur.