Kan ve ten temasından, başkasının kullandığı tuvaletten, iç çamaşırından, ıslak yüzeylerden kişiden kişiye geçebiliyor.
Avrupa Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi doktorlarından Op. Dr. Serhat Partalcı; virüs kaynaklı HPV, Siğil, Uçuk, AIDS, Hepatit B ve C ’ye bir doktorun cinsel yolla bulaşan hastalık teşhisi koyabileceğine, bunların kan ve ten temasından da geçebileceğine dikkat çekiyor. Cinsel hayatı olan herkesin, hastalıklardan korunma yöntemlerini bilmesi gerektiğinin altını çiziyor.
Virüs kaynaklı,cinsel yolla ve bu yolla dışında bulaşabilen hastalıklar
Avrupa Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi doktorlarından Op. Dr. Serhat Partalcı; Hepatit (Sarılık) ve Siğil (HPV) virüslerinin çok hızlı bir şekilde bulaştığını, bazen cinsel temas olmasa bile, deri çatlaklarından, hasta birinin kullandığı tırnak makası, diş fırçası, jilet gibi hijyenik kullanım ürünlerinden, hamam, sauna gibi ıslak yüzeylerden ve tam steril edilememiş cerrahi, diş ve dövme aletlerinden, manikür pedikür işleminden rahatlıkla bulaşabileceğini söylüyor. HIV (AIDS virüsü), ve frengi mikrobunun kanda da bulunduğundan cinsel ilişki dışında, kan yolu ile de bulaşabilen hastalıklar olduğunu, bulaşmada kontrolsüz kan naklinin, steril olmayan şırınga ve iğnelerin, kesici ve delici aletlerinin de rol oynadığını dile getiriyor.
Bakteri kaynaklı hastalıklar
Avrupa Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi doktorlarından Op. Dr. Serhat Partalcı; rahim, yumurtalık ve tüplerin enfeksiyonlarını oluşturan bakteri kaynaklı hastalıklardan bel soğukluğu, frengi, klamidya’nın kısırlık sebeplerinden olduğuna dikkat çekiyor. Akıntı, ağrılı ve sık idrar çıkma, kasık içindeki organlarda ya da karında ağrı, vajinal bölgede yanma ve batma hissi, kadının dış genital bölgesinde kızarıklık ve kaşıntı, eklem ağrısı, boğaz ağrısı görülebildiğini belirtiyor. Bu belirtileri yaşayan kişilerin gerekli testler için doktora başvurmasının erken teşhis için önemli olduğuna dikkat çekiyor. Parazit kaynaklı olan kan emerek yaşamını sürdüren kasık ve kıl bitinin cinsel temas ile bulaşabileceği gibi başkasının kullandığı tuvaletten, iç çamaşırından, yatak örtüsünden geçebileceğine dikkat çekiyor. Özel ilaç ve şampuanlarla tedavi edildiğini söylüyor.
Cinsel yolla bulaşan hastalıkların hangileri anneden bebeğine bulaşabiliyor?
HIV enfeksiyonu, hepatit B, sifiliz (frengi), gonore (bel soğukluğu), herpes (uçuk) ve klamidya adı verilen hastalıklar gebelik süresince veya doğum sırasında anneden bebeğine bulaşabiliyor.
Alınacak önlemler neler?
Avrupa Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi doktorlarından Op. Dr. Serhat Partalcı; tek eşli yada partnerli bir yaşam tercih edilmeli, yeni birlikteliklerde karşı tarafın bu konuda sorgulanması, yeni bir cinsel ilişkide ise prezervatif kullanılmasını öneriyor ve bunun tam bir koruma sağlamayacağını sözlerine ekliyor. Hastalık bulaşan kişilerin cinsel ilişkide bulunduğu kişileri uyarması, hem kendisinin hemde karşı tarafın tedavisini sağlaması gerektiğinin altını çiziyor.
Evlerde ise diğer bireylerin aşılanarak korunmasını, hastalık taşıyan kişilerin hijyenik ürünlerini (Makas, jilet, diş temizliği aletleri) atmasını veya her kullanımdan sonra dezenfekte etmesini öneren Dr. Partalcı, bu ürünlerin küçük çocukların ulaşabileceği yerlerde, banyoda saklanmamasını, kilitli bir yerde tutulmasının gerektiğini söylüyor.