Sadece adet döneminde yaşanan şiddetli ve tek taraflı baş ağrısının migrenin en önemli belirtisi olabildiğini belirten Acıbadem Levent Tıp Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Umut Sarı, kadınların sorunlarına değindi.
Sarı, yaptığı açıklamada, normal zamanda başı ağrımayan, ancak adet günlerinde tek taraflı ve şiddetli bir baş ağrısıyla birlikte mide bulantısı ile kusma sorunu yaşayan kadının mutlaka hekime başvurması gerektiğini dile getirdi.
Adet öncesi dönemde kadınların vücutlarında bazı hormonal değişiklikler meydana geldiğini anımsatan Sarı, migrenin, bu özel günlerde vücutta değişen hormonların da etkisiyle kendini gösterebildiğini kaydetti.
Sarı, gerek adet öncesi, gerekse adet dönemlerinde kadının vücudundaki östrojen dengesinin büyük bir değişikliğe uğradığını belirterek, şunları dile getirdi:
“Sadece adet döneminde yaşanan şiddetli ve tek taraflı baş ağrısı, migrenin en önemli belirtisi olabiliyor. Artan östrojen seviyesi de migrene neden olabiliyor. Ağrı birkaç saat sürüyorsa bu durum migren olarak değerlendirilmemeli. Migren tanısı için özellikle tek taraflı olan baş ağrısıyla birlikte bulantı ile kusma gibi şikayetlerin her adet döneminde ortaya çıkması ve tüm gün boyunca devam etmesi gerekiyor.”
Ergenlik dönemine kadar erkek ve kız çocuklarında migren oranları birbirlerine yakın bir seyir izlediğini, ilk adetle birlikte bu oranın kadınlarda 3 kat arttığını ifade eden Sarı, adet dönemlerinde kendini gösteren migrenin görülme oranının menopoz döneminde büyük oranda düştüğünü de kaydetti.
Hormonlu besinlerin de migreni tetiklediğini belirten Sarı, gerek sebze ve meyve, gerekse hayvansal besinlerde üretimi artırmak amacıyla östrojen hormonu kullanıldığını, bu durumun da vücuda zarar verdiğini ve migren ataklarını tetiklediğini dile getirdi.
Sarı, migren olduğunu bilmeden doğum kontrol hapı türü ilaçları kullanmanın bazı riskleri beraberinde getirdiğine dikkat çekerek, şöyle devam etti:
“Doğum kontrol hapları özellikle migreni olan kadınlarda inme ve beyin damarında pıhtı oluşumu sonrası tıkanıklık gibi risklere neden olabiliyor. Ayrıca bu hapları kullanırken ortaya çıkan baş ağrısının damarsal bir probleme mi, yoksa migrene mi bağlı olduğunun tanısı kolay koyulamıyor. Bu nedenle migren hastalarının doğum kontrol hapı kullanmaları önerilmiyor.”
Sarı, adet döneminde migren ataklarını hafifletmek için, ışık ve gürültü gibi uyarıcı faktörlerden ve stresten uzak durulması, içeriğinde kafein ve tuz olan besinlerin yenmemesi, D vitamini takviyesi alınması, açık havada dolaşılması ve bolca balık eti, süt ile yumurta yenmesi önerilerinde de bulundu.