Menopoza girme yaşınızı anneniz belirliyor!

Menopozun artık bir hastalık olarak değil, kadın hayatının doğal bir dönemi olarak kabul edilmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Alparslan Baksu, menopoz hakkında merak edilenleri cevapladı

Menopoza girme yaşınızı anneniz belirliyor!

Menopoz artık bir hastalık olarak değil, kadın hayatının doğal bir dönemi olarak kabul ediliyor. Bu süreçte önemli olan, kadınların vücutlarındaki değişiklikleri bilmeleri ve daha sağlıklı bir yaşama kendilerini hazırlamaları... Doç. Dr. Alparslan Baksu; kadınların menopoza bilinçli olarak nasıl hazırlanacakları konusunda bilgiler verdi:

Doğal menopoz nedir?

Âdet gören kadının, başka nedenlere bağlı olmaksızın en az 12 ay süreyle âdet görmemesi menopoz alarak adlandırılır. Menopozda; yumurtalık fonksiyonlarının azalması, östrojen ve diğer hormon seviyelerinin düşmesi ve doğurganlığın kalıcı şekilde kaybı söz konusudur.
Herhangi bir hastalık veya tıbbi uygulamaya bağlı olmaksızın, âdetlerin kendiliğinden kesilmesine doğal menopoz denir.


Doğal menopoz yaş aralığı 42-58'dir. Batı toplumlarında ortalama menopoz yaşı 51'dir. Bizim ülkemizde kesin veriler olmamakla birlikte; 47-50 yaş aralığında olduğu söylenebilir.

Geç menopoz ne zaman farkedilir?

Geç menopoz yaşı olarak tanımlanmış kesin bir yaş dilimi yoktur. Fakat 54-55 yaşlarından sonra menopoza girilmesi, geç menopoz olarak kabul edilebilir.

Erken menopoz nedir?

İster doğal, ister yapay olarak oluşmuş olsun; bir kadının 40 yaşından önce menopoza girmesine erken menopoz denir.


Erken menopozu genetik faktörler veya tıbbi tedaviler etkileyebilir mi?

Aniden ve beklenmedik bir zamanda gelişen adetten kesilme ve doğurganlığın kaybı; özellikle çocuk sahibi olmak isteyen kadınlarda çok ciddi psikolojik travma oluşturabilir. Bu dönem; doğurganlıkla, kadınlığı ve cinselliği eş tutan anlayışa sahip bir kadın için yıkım olabilir.
risklerden korkmayın.


Menopozun kadın yaşamına getirdiği değişikleri anlatırken risklerin de bilinmesi gerekir. Östrojenin azalmasına bağlı olarak vajinada kuruluk oluşabilir ve kemik erimesi süreci hızlanabilir. Ayrıca kadın, östrojeninin kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkilerinden de mahrum kalacaktır.

Menopoz sonrası neler yaşanır?

Kadının gördüğü son âdetten itibaren yaşadığı döneme postmenopoz yani menopoz sonrası dönem denir.

Bu süreç kendi içinde iki alt döneme ayrılır. Son âdet tarihinden itibaren ilk beş yıllık döneme erken menopoz sonrası, beş yıldan ölünceye kadar geçen süreye de geç menopoz sonrası dönem denir.
 

Yorumlar