İstenmeyen tüyleriniz yerine sağlığınız gitmesin!

İstenmeyen tüylerden lazer epilasyonla sonsuza dek kurtulmak isteyenlerden misiniz? Öyleyse Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Figen Akın'ın yazdıklarını okumadan karar vermeyin!

İstenmeyen tüyleriniz yerine sağlığınız gitmesin!

"Lazer epilasyonda hedef doku, kıl köklerindeki pigment hücreleridir. Pigment hücrelerin büyümesini sağlayan kök hücreler kıl köklerinde ve kıl gövdesinin orta kısımlarında ''bulb'' denilen bölgede bulunmaktadır. Kıl büyümesi; aktif büyüme (anagen), dökülme (katagen) ve dinlenme (telogen ) olmak üzere üç evrede gerçekleşmektedir. Bu evrelerin uzunluğu her bölgede değişiktir. Bu nedenle lazer epilasyon seans aralıkları uygulanan bölgeye göre değişiklik göstermektedir."

Lazer epilasyon uygulamalarının aktif büyüme evresi denilen anagen dönemin başlarında yapılması gerektiğinin altını çizen Dr. Akın, "Lazer epilasyonu sadece sert ve koyu tüylerde etkilidir. Açık renk ve cansız tüylerde etkili olmaz. Dinlenme dediğimiz telogen dönemde de kıl köklerinde pigment hücresi bulunmaz" dedi, Kılların çoğalması ve büyümesinde androjen hormonları etkili oluyor. Androjenler erkeklerde testislerden, kadınlarda yumurtalık ve böbreküstü bezinden salınıyor.

Ergenlikte aktif hormonal uyarı nedeniyle oluşan tüylenme ergenlik çağındaki çocuklar ve aileleri için problem haline gelebiliyor. Ergenlik döneminin devam ettiği 12-16 (veya 18) yaşlarda hormonal üretim ve kıl köklerinin bu hormonlara duyarlılığı ise fazla oluyor. Bu yaşlarda uygulanacak lazer epilasyon, kılların dökülmesinde çok etkili olmamakla birlikte yanıt da geç alınıyor.

16 yaş ve altına lazer epilasyon çok önermediklerini belirten Dr. Akın, "Eğer yumurtalık kistleri veya diğer tüylenmeyi arttıran bir durum varsa ve lazer epilasyon uygulanması mutlaka gerekliyse, seans aralıklarının normal lazer seans aralıklarından daha uzun tutulmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca tüylenme nedenine yönelik hormon tahlillerinin lazer epilasyon işlemine başlanmadan önce mutlaka yapılması gereklidir" dedi.

Yorumlar