Hamile kalmamak için alınması gereken önlemler nelerdir? Hamile kalmamak için yapılması gerekenler nelerdir? Partnerinizle ilişki sonrası istenmeyen gebelik gibi bir durumla karşılaşmak istemiyorsanız çeşitli korunma yöntemlerine göz atabilirsiniz. İşte farklı yöntemleri bulunan istenmeyen gebeliklere karşı alabileceğiniz korunma yöntemleri...
1)ERTESİ GÜN HAPI
İstenmeyen hamilelik için acil durum koruyucular olarak kabul edilen ertesi gün hapları, en pratik doğum kontrol seçeneklerden biridir ancak düzenli olarak kullanılmaları önerilmez. Ertesi gün hapı, yumurta ve spermin döllenmesini engeller. Ancak korunmasız seksten sonra üç gün içinde alınması gerekir. Ne kadar erken alırsanız o kadar iyidir. Bazı ertesi gün hapları mide bulantısı, yorgunluk ve adet düzensizlikleri gibi olumsuz sonuçlara neden olabilirler. Bu yüzden sizin için hangi ilacın daha etkili olacağı konusunda jinekoloğunuza danışmanız gerekebilir.
2) SPİRAL YÖNTEMİ
İstenmeyen gebeliği önlemenin bir yolu da, doktor tarafından rahim içine yerleştirilen bakır aparattır. Bir kere yerleştirildikten sonra on yıl boyunca kullanılabilir. Spermleri uzak tutarak serviks mukus tabakasını da arttırarak hamileliği önlemeye yardımcı olur. Ancak diğer tüm yöntemler gibi, spiral kullanıyorken hamile kalma olasılığınız da %1-2 civarındadır.
3)DOĞUM KONTROL HAPI YÖNTEMİ
Doğum kontrol hapları, 21 gün içilip, 1 hafta ara verilen ya da 28 tane içerdiği için ara verilmeksizin kullanılan formlara sahip bir korunma yöntemidir. Östrojen ve progesteron hormonu içerirler ve hormon düzeninizi değiştirerek vücudunuzu hamileliğe elverişsiz hale getirirler. Bu ilaçlar emziren kadınlarda, 35 yaş üzerinde ve bazı hastalıkların varlığında kullanılamazlar. Bu gibi nedenlerle östrojen almaması gereken kadınlar için uygun olan, sadece progesteron içeren ve mini hap da denen doğum kontrol hapları da bulunmaktadır. Yine uygun ilaç ve kullanım şekli için doktorunuza danışmanız en doğrusudur.
4)DOĞUM KONTROL İĞNELERİ
Aylık ve üç aylık iğneler, ülkemizde ruhsatı olan iki aşı türünü kapsar. Bu aşılardan biri sadece progesteron içeren, 3 ayda bir kas içine uygulanan formdur. Diğeri ise, ayda bir kas içine uygulanan östrojen ve progesteron hormonlarını birlikte içeren formdur. Her ikisinde de, sistemik dolaşıma geçen yüksek dozda hormon gebeliğe uygun ortam oluşmasını çeşitli şekillerde önler.
Eğer adetiniz düzenliyse, takvim yöntemi olarak anılan ve adet döngünüzü takip etmenizi gerektiren bu yöntemle de hamilelikten korunmayı deneyebilirsiniz. Normal bir adet döngüsünde adetinizin ilk gününden sonraki 14. günde yumurtlama evresine girdiğiniz varsayılır. Bu sebeple 28 günlük bir adet döngüsünde hamile kalma ihtimalinizin en yüksek olduğu günler 13., 14. ve 15. günlerdir. Bu günlerde korunmasız ilişkiden kaçınarak hamile kalma riskinizi düşürebilirsiniz ancak bu çok sıkı takibi gerektiren ve yine diğer yöntemler gibi, %100 korunma vaat etmeyen bir yöntemdir.,
5)ADET TAKVİMİNİZİ KONTROL EDİN!
Eğer adetiniz düzenliyse, takvim yöntemi olarak anılan ve adet döngünüzü takip etmenizi gerektiren bu yöntemle de hamilelikten korunmayı deneyebilirsiniz. Normal bir adet döngüsünde adetinizin ilk gününden sonraki 14. günde yumurtlama evresine girdiğiniz varsayılır. Bu sebeple 28 günlük bir adet döngüsünde hamile kalma ihtimalinizin en yüksek olduğu günler 13., 14. ve 15. günlerdir. Bu günlerde korunmasız ilişkiden kaçınarak hamile kalma riskinizi düşürebilirsiniz ancak bu çok sıkı takibi gerektiren ve yine diğer yöntemler gibi, %100 korunma vaat etmeyen bir yöntemdir.