Cinsel yolla bulaşan hastalıklar

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve tedavileriyle, bulaşan hastalığın, kadın ve erkek üzerindeki belirtileri hakkındaki tüm sorularınıza yanıt bulacaksınız.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar

Hangi hastalıklar cinsel ilişki yoluyla bulaşabilir? 


Bugün için 40’dan fazla cinsel yolla bulaşan hastalık bilinmektedir.

En sık rastlanılanları

HIV enfeksiyonu (AIDS )                                                                                                                     Hepatit B
Bel soğukluğu (gonore)
Frengi

Cinsel yolla bulaşan hastalıklarda belirtiler ne zaman ortaya çıkar?


Cinsel yolla bulaşan hastalıklarda bazen belirti yoktur ya da kişiyi rahatsız etmeyecek kadar hafif belirtileri olabilir. Özellikle kadınlarda bazen hiç belirti görülmez. Ancak, tedavi edilmediği sürece, belirtisiz enfeksiyonu olanlar, bilmeden hastalığı başkalarına bulaştırırlar.

Cinsel temastan sonra hastalık belirtilerinin ortaya çıkması için geçen süre (kuluçka süresi) hastalıktan hastalığa farklıdır. Hastalık etkeni bulunduran biriyle girilen cinsel ilişki sonucu bulaşan mikroplar ya da virüsler cinsel organlarda akıntı, şişlik, ağrılı/ağrısız yaralar gibi belirtilere neden olabilirlerse de bazen, bulaştıktan sonra hiç bir belirti vermeyebilirler. Bu nedenle sağlıklı görünen biriyle girilen cinsel ilişkiden hastalık kapmak ya da kendi hastalığını bilmeden başkalarına bulaştırmak çok kolaydır. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyon etkenleri ilişki sırasında salgı alışverişi dışında, herhangi bir nedenle etken bulunduran kan nakli, hasta biri tarafından kullanılmış iğne ile enjeksiyon, anneden bebeğine kan yoluyla ya da doğum sırasında hatta kısmen emzirme ile geçebilir. Yiyecekler ve kaplardan ya da aynı ortamda yaşamakla bu tür hastalıklar bulaşmazlar.

Cinsel ilişki sırasında erkeklerden kadınlara hastalık bulaşması cinsel organların yapısı nedeniyle daha kolaydır. Birlikte yaşayanların başkalarıyla cinsel ilişkide bulunmamaları kendilerini ve eşlerini bu tür hastalıklardan korur. Ancak bireyler daha önceki cinsel ilişkilerinden edindikleri bulaşmaları yeni eşlerine taşıyabilirler. Herkes, özellikle de çok eşli olanlar için karşılıklı olarak korunma yolu, her cinsel ilişkide erkeğin ya da kadının kondom kullanmasıdır. Alışılmışın dışında bir durum olduğunda hekime başvurulmalıdır.

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlarda her iki cinste de görülebilen ortak belirtiler 


Ağrılı idrar yapma, idrar yaparken güçlük, sık idrara çıkma
, cinsel organlarda ağrılı/ağrısız açık yaralar ya da kabarıklar, cinsel organlarda siğil ve uçuklar
, kol ve bacaklarda kaşıntısız kızarıklıklar,  cinsel organda karıncalanma hissi ya da kaşıntı, 
baş ağrısı, halsizlik, bulantı, kusma, ateş, üşüme
, ağızda yaralar, kasıklarda şiş ve ağrılı bezeler. deri altında şişlikler...

Erkeklerdeki Belirtiler


Penisten akıntı, yeşil, sarı renkli gelmesi.

Kadınlardaki Belirtiler 


Düzensiz adet kanaması, 
kasık ve/veya bel ağrısı, 
her zamankinden farklı nitelikte vajinal akıntı; beyaz, grimsi, yeşil, sarı, köpüklü, iltihaplı, kokulu, ağrılı ya da güç cinsel ilişki.

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar ve HIV/AIDS aşağıda belirtilen yollarla bulaşmaz


Havadan bulaşmaz. 


Birlikte yaşama, çalışma, mutfak malzemeleri, telefon, kağıt-kalem gibi eşyaların paylaşımıyla bulaşmaz.

Hamam böceği, kene, tahta kurusu, sivrisinek, karasinek gibi hayvanların ısırması ile bulaşmaz.

Aksırık, öksürük, tükürük ve balgamla bulaşmaz. 


Aynı taşıt aracını kullanma ya da evcil hayvanların bakımıyla bulaşmaz.


Kan vermeyle bulaşmaz.


Yüzme havuzu, banyo küveti, hamam ve duştan bulaşmaz. 


Çeşmeler, su içilen musluklar ya da dolaplardan bulaşmaz.


Kucaklama ya da kısa süreli okşama ile bulaşmaz.

Tedavi 


Tedavi edilebilen gonore, klamidya, frengi, trikomonas gibi CYBE’de antibiyotikler kullanılmaktadır. İlaçları doktorun gerekli gördüğü durumlarda, önerdiği süre ve dozda eşle birlikte kullanmak gerekir. Aksi halde yararı değil zararı vardır. Tedavi edilemeyen yani çaresi olmayan CYBE’nin bazı belirtilerini azaltmak ya da yok etmek mümkündür. Fakat bu, hastalığı tamamen ortadan kaldırmak demek değildir.

CYBE’yi tedavi etmenin en iyi yolu, bir klinikte erken teşhis ve tedavidir. Özel laboratuvar testleriyle tanı konulmalı, yayılmayı önlemek için olabildiğince çabuk tedavi edilmelidir. Yeni bir CYBE ya da hastalığın tekrarlanmasını önlemek için, hastanın cinsel eşi(leri) de izlenmeli ve tedavi edilmelidir.

Yorumlar