İdrar yolları hastalıklarına davetiye çıkarmayın Kadınların en büyük sorunlarından biri tuvaletten mikrop kapma korkusu. Bilinenin aksine kalçaların nereye değdiği önemli değildir. Önemli olan idrar yapılırken alttan sıçrayan suyun genital bölgeye gelmesidir. Bunun için de hangi tür tuvalette ve nerede olursanız olun, alttan sıçramayı önlemek için suyun üzerine tuvalet kâğıdı koyarak mikrop kapmaktan korunabilirsiniz. Bu tip korkular ile saatlerce idrarınızı tutmayın. İdrar yolları hastalıklarına yol açacak bu riskli davranıştan kaçının. Genital bölgenin gereğinden fazla yıkanması temizlik değildir. O bölgedeki dengenin bozulmasını ve daha rahat mikrop kapmayı sağlar. Vajina içini yıkamayınız, kendi doğal yapısına zarar verir.
9 4
Kürtaj bir korunma yöntemi değildir Yeni partnerle cinsel ilişkiye girildiğinde, mutlaka prezervatif kullanmak gerekir. Çünkü cinsel ilişkide kadının hastalık kapma riski erkeğe göre çok fazladır. Kadın olarak mikrop kaptığınızda tedavi için doktora başvurmanın sizin için çok kolay olmadığını unutmayın. Kadın için sağlıklı bir cinsel yaşam gebelik korkusu olmadan yaşanılandır. Bu yüzden mutlaka gebelikten korunma yöntemi uygulayınız. Unutmayınız kürtaj bir korunma yöntemi değildir. Ayrıca gebe kalma korkusu ilişkiden korkar hale gelmenize neden olabilir veya haz almanıza engel olabilir.
9 5
Sorunlar çözümsüz hale getirilmemeli! Erkeklerin hissiz, sadece seks düşünen kişiler olduklarını düşünerek bunalıma girmeyin. Onların öğrendikleri, ve var olmak için bildikleri tek yoldur. Onları oldukları gibi kabul edin. Hormonal ve fiziki durumundan dolayı partnerinizi suçlamayın. Aranızda olan sorunları partnerinizle seks yapmayarak, onu cezalandırarak çözemezsiniz. Çünkü bu bir ceza değildir. Aksine bu davranışla onu kendinizden uzaklaştırır ve sorunları iyice çözümsüz hale getirerek mutsuz olur ve mutsuz edersiniz. Sorunlarınızı konuşarak çözün ve eğer gerekiyorsa yardım alın.
9 6
Sonradan pişman olmamak için kontrolleri ihmal etmeyin! Düzenli olarak jinekolojik muayenenizi yaptırın. İdeali şikayetiniz olmasa dahi 6 ayda bir muayene olmaktır. Ayrıca erken teşhis ve tedavi için çok önemli olan pap smear (rahim ağzı kanseri için kontrol testi) testinizi ve göğüs kanseri için gerekli olan muayenenizi yaptırmayı ihmal etmeyin. Doktorunuzun öğrettiği şekilde iki adet dönemi arasında kendiniz de göğüs muayenenizi yapınız. Unutmayın erken teşhis ve tedavi çok önemlidir.
9 7