Meme, kadınların salgıladığı hormonlarla oluşmaktadır.
Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Abdullah Etöz, jinekomastinin birçok nedenden kaynaklanabildiğini söyledi. Etöz, “siroz gibi ağır karaciğer bozuklukları, bazı ilaçlar jinekomasti yapabilir. Ancak jinekomasti vakalarının büyük çoğunda hiçbir sebep bulunmamaktadır. Yani bu hastalık büyük bir oranda hiçbir sebep olmadan kendiliğinden ortaya çıkar” dedi
Spor tetikler mi?
Vücut geliştirme sporcularının büyük bir kısmında da jinekomastinin görüldüğünü vurgulayan Etöz, bunun uyarıcı olarak kullanılan yüksek miktarda erkeklik hormonundan kaynaklandığını belirterek, “Erkeklik hormonu vücutta kullanıldıktan sonra yok edilirken ortaya kadınlık hormonuna benzeyen bir ara madde çıkıyor ve bu da yüksek miktarlarda olunca göğüslerin büyümesine neden oluyor” diye konuştu.
Tek çözüm ameliyat mı?
Jinekomasti bir kere oluştuğunda büyüyen meme dokusunun alınması gerekir. Hormonsal tedaviler ile gerilemesi beklenen bir şey değil' diyen Dr. Etöz, jinekomasti ameliyatları ve süreç hakkında şu bilgileri verdi: “İki tür ameliyat yapılıyor. Eğer büyüyen meme bezi yumuşak ve yağlı ise sadece liposuction, yani yağ alma ameliyatı yeterli olabiliyor. Ama sert ve büyük jinekomastilerin açık teknik ile çıkarılması gerekiyor. Ancak bu izli bir ameliyat değil. Meme ucunun altında, deir ile renkli kısmın birleşme hattında yarım daire şeklinde bir kesik yapılıyor ve meme bezi buradan çıkarılıyor. Gerekiyorsa liposuction da yapılıyor.
Bu küçük sayılabilecek bir ameliyat. Ortalama bir saat sürüyor, ağrılı bir ameliyat değil. Hastanede yatmak gerekmiyor. Pansumanlar iki gün sonra çıkarılıyor ve üçüncü gün yıkanılabiliniyor. Dördüncü gün işinize dönebilirsiniz.
Ameliyatta oluşacak komplikasyonlar nelerdir?
Bu tür ameliyatlarda ciddi bir kanama olasılığı neredeyse yok. Kanama memenin bir kenarında kan birikmesi yani 'hematom' şeklinde olabilir. Aynı şekilde ameliyattan sonra beşinci gün civarında tek taraflı bir şişlik enfeksiyon habercisi olabilir. Yine çözüm enfeksiyonun temizlenmesi ve tabii antibiyotik tedavisi olacaktır. Asimetri bu ameliyattan sonra karşılaşılabilecek sorunlar arasında. Nadir de olsa ciddi asimetrilerde bir rötuş ameliyatı gerekebilir.