Erkek çocuğu olan anne babalar dikkat! Gelecekte torunlarınızın olmasını hayal ediyorsanız doğumdan itibaren bebeğinizin testislerinin torbada olup olmadığını kontrol edin. Çünkü inmeyen testisler iki yıl içinde ameliyat ile torbaya indirilmezse çocuğunuzun ileride kısır kalmasına neden oluyor.
İnmemiş testislerde kanser gelişme riskinin de fazla olduğunu vurgulayan Medical Park Bursa Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Mete Kilciler, el muayenesiyle tespit edilebilen bu hastalıkta erken teşhisin çok önemli olduğunu belirterek, hastalıkla ilgili şu bilgileri verdi:
Erkek bebeklerde karın içerisinde gelişen testisler, doğumdan kısa bir süre önce durması gereken yer olan skrotum denilen torbaya iner. Ancak bazı bebeklerde testislerin biri veya ikisi bu inişi yapmaz ya da iniş esnasında yolda kalır. Bu durum erken doğan bebeklerde testisler karından torbaya inecek yeterli zamanı bulamadığı için daha çok görülür. Elle yapılan muayenelerde testisler torba içerisinde hissedilmezse bunların en geç iki yıl içerisinde ameliyat ile torbaya indirilmesi gerekir. Ameliyatın yapılmaması veya gecikmesi ileride hastanın kısır kalmasına da sebep olabilir.
UTANGAÇ TESTİS MUAYENEDE YANILTABİLİR
Bazı durumlarda testis hareketli olur. Kimi zaman torbanın içerisinde yer alırken, kimi zaman da torbadan yukarı kaçar. Retraktil dediğimiz bu duruma utangaç testis de denir. Bu noktada testisin daha çok hangi konumda kaldığı önemlidir. Hastalarda bazen doktorun yaptığı muayenede veya ultrasonografide testisin torbada olduğu görülebilir. Ama bu problem yok anlamına gelmez. Çünkü bu işlem sırasında torbada olup daha sonra yukarı kaçabilir. Bu nedenle anne babaların bebeklerinin testislerinin sıklıkla torbada olup olmadığını kontrol etmeleri gerekir. Eğer testisler çoğunlukla torbada değilse, bebeklerini en kısa zamanda üroloji uzmanına götürmeleri şart. Ameliyat kararını alırken ise doktor, hastanın yaşına, testislerin büyüklüğüne, daha çok yukarıda mı yoksa torbada mı bulunduklarına, tek ya da çift taraflı olup olmadığına bakarak alır.
İNMEMİŞ TESTİSLERDE KANSER RİSKİ 4 İLE 10 KAT DAHA FAZLA
İnmemiş testisler kendi hallerine bırakılırsa, ileride erkeklik hormonu yapsa da sperm yapmaz. Eğer testislerin ikisi birden torbada değilse, bebek büyüdüğü zaman kısır kalır. Bu durumlarda korkulan bir diğer sorun ise inmemiş testislerde kanser riskinin fazla olmasıdır. İnmemiş testisi olan bebeklere mutlaka ameliyat yapılmalı ve testisler torbaya indirilmelidir. Öte yandan normal testislere göre inmemiş testislerde 4 ile 10 kat daha fazla kanser gelişme riski vardır. Bu nedenle yetişkinlerde tespit edildiği zaman inmemiş testisin ameliyat ile alınması da gerekir.
İNMEMİŞ TESTİS İLERİDE SPERM YAPMAZ
İnmemiş testis durumu yaşayan bebekler için beklemek testislerin zarar görmesine, küçülmesine ve ileride sperm yapma kabiliyetlerinin yok olmasına sebep olur. İnmemiş testisler tamamen erimezler, ancak hacimleri azalır, küçülürler ve yok olmaya kadar giderler. Ayrıca bu testislerin tamamen erimemesi az da olsa sperm yapabilir anlamına gelmez. Çünkü testislerin içerisindeki spermi yapacak olan germ hücreleri tamamen ölmüş olur.
BİR DİĞER NEDENİ AKRABA EVLİLİKLERİ
Bu bebeklerin ameliyatları en geç iki yaşına kadar yapılmalıdır. Ameliyat 1.5 – 2 cm’lik kasık bölgesine yapılan bir kesiden yapılır. Cilde estetik dikiş yapılarak ileride iz kalmaması da sağlanır. Ameliyattan sonra ağrı olmaz. Hasta, aynı günün akşam taburcu edilebilir. Hatta iyileşme bebeklerde yetişkinlere göre daha hızlı olur. Ülkemize baktığımız zaman, gerek inmemiş testis gerek ise retraktil testis, akraba evliliklerinin çok olması nedeniyle batılı ülkelere göre daha çok görülür.