Yaşlanan cildi onarmanın 4 yolu

Güneş ve denizin ardından cildin bakıma alınması gerekiyor. Sonbahara girdiğimiz günlerde yapacağınız bakımlarla cildinizi gençleştirebilirsiniz.

Yaşlanan cildi onarmanın 4 yolu

Güneşin ve denizin keyfini çıkaranların ciltlerini bakıma almaları gerekiyor. Sonbahara girerken yapacağınız cilt bakımı, gençliği geri getiriyor.

Cildin kırışmasına etki eden faktörler:

1. Güneş ışınları

2. Serbest radikaller

3. Hormonlar

4. Kasların yanlış kullanımı

5. Yer çekimi

Medical Park Göztepe Hastanesi’nden Dermatoloji Uzmanı Dr. Vefa Gönenç, yaşlanan cildi onarmanın yollarını anlatıyor:



İki haftalık pH diyeti yapın



''Örneğin iki haftalık pH diyetiyle kırışıklıkların giderebileceğini gösteren çalışmalar var. Sağlıklı cilt, asit-baz dengesine gereksinim duyuyor. Her gün 3’e 1 oranında baz-asit şeklinde beslenmenin, her gün su, bitkisel çay, kalsiyum tablet ve probiyotik destek almanın, haftada bir kez mutluluk verecek bir   etkinlikte bulunmanın, yaşa ve cilde uygun günlük nemlendirici, güneş koruyucu, göz kremi kullanarak bakım yapmanın cilt yaşlanmasını önemli derecede engellediği biliniyor.''



Dolguyla nemlendirin



Genç ve sağlıklı bir deride normalde var olan ama daha sonra yaşlanmayla azalan su tutma kapasitesini artıran, dolayısıyla kırışıklıkları dolduran hyalüronik asit günümüzde yaygın kullanım alanı buldu. Yani dolgu dediğim şey, yalnızca o bölgeyi bir maddeyle doldurmak değil. Madde, o bölgede derinin ihtiyacı olan suyu da tutarak nem oranını artırıyor.

Kırışıklıkların engellenmesi için en önemli basamaklardan biri, cildin nemlendirilmesi. Dolgu maddeleri de bu amaca hizmet ediyor.



Matlaşmaya seramit



Derinin en üst tabakasının engel işlevi, hücreler arasındaki iki tabakalı lipit (yağ) tarafından kontrol ediliyor. Bu yapının zamanla bozulması, nem kaybını artırıyor. Bu lipit bariyerin işlevini düzeltmek amacıyla birkaç farklı yol üzerinde çalışmalar yapılıyor. Öncelikle; yulaf özlü, gliserinli, mineral ve jojoba yağlı, dimetikonlu, propilen veya butilen glikollü, üreli, alfa hidroksi asitli, seramitli, soya fasulyeli birçok ürünle engel işlevinin düzeltilmesi amaçlanıyor. 

Ayrıca cildiniz parlaklığını kaybettiyse seramitli nemlendiriciler bu sorunu çözmenizde yardımcı oluyor.  Seramitler, ciltte doğal olarak bulunuyor ve hasarlı hücreleri onarıyor. Yeni jenerasyon kremlerde kullanılan seramit-2 cildin bozulan bariyerini onarmada oldukça yardımcı. Son yıllarda geliştirilen yeni yaklaşım; engel işlevi gören lipitleri sentezleyen enzimlerin kontrol edilmesi.



Yaşlanmaya karşı yeşil çay



Derinin yaşlanmasıyla ilgili yeni teorilerde, fotoyaşlanmayla karsinojenezin (kanserleşmeye giden süreç) aynı olduğu vurgulanıyor. Bunun nedeni, her ikisinin de ultraviyole A’nın etkisiyle deride gelişen enflamasyon sonucu ortaya çıkmaları. Dolayısıyla bu enflamasyonu engellemek veya azaltmak yaşlanmayı, kanser gelişim riskini azaltacak. Bu amaçla niyasinamit, yeşil çay polifenolleri ve salisilik asit kullanılıyor. Seçilen kozmetik ürünlerin deriyi tahriş etmeyen yapıda olması önemli. Çünkü bu tahrişler, enflamasyonu artırarak olumsuz etki gösteriyor.



Minik damarlara çözüm

Halk arasında ‘damar çatlaması’ olarak bilinen telenjiektaziler için yapılan özel lazer tedavileri var. Bu lekelerin lazerle giderilmesi mümkün. Son yıllarda geliştirilen lazer tedavileri, güvenli ve yüz güldüren sonuçlar veriyor.
 

Yorumlar