Masaj size de yasak mı?

Yorucu ve gergin bir günün ardından yapışan masajın dolaşım sisteminin düzelediğini belirten Spor Uzmanı Ayfer Sağlam, kimlerin masaj yaptırmaması gerektiğini anlatıyor.

Masaj size de yasak mı?

İyi bir masaj sonrası dolaşım düzenlendiği için hücrelerimize daha çok oksijen taşınmaktadır. Daha çok oksijen; spor sonrası biriken laktik asitin atılması, iş toplantılarımız sonunda gerilen kaslarımızın gevşemesi, iyi dolaşımla bayanlar için selülit azalması, tenimizdeki dokuların tazelenmesi yani aslında gençleşmek demek.

En rahatlatıcı olanı ayak ve bacak masajı

Masaj uygulamasında en rahatlatıcı bölgeler ise kişiye göre değişmekle birlikte, bütün gün bizi taşıyan ayaklarımızın altına ve bacaklarımıza yapılan masajdır. Ayak masajının iyi hissettirmesinin ve rahatlatmasının sebebi, önemli noktaların ve binlerce sinir ağının ayak tabanında yer almasından kaynaklanmaktadır. Ayağımızda bulunan kemiklerin sayısı vücudumuzda bulunan kemiklerin nerdeyse dörtte biri kadardır ve her bir ayağımızda 28 adet kemik bulunmaktadır.

Masa başı çalışanlarının favorisi: sırt ve boyun masajı

Hareketsiz yaşamla birlikte oturarak çalışan ve iş gerginliği yaşayan kişilerin favorisi ise sırt ve boyun bölgesi oluyor genelde. Bu bölümde de üst üste tuğlalar gibi dizilmiş omurlar ve aralarında süngersimsi yapıda disk denilen yastıkçıklar bulunmaktadır. Omurilik boyunca uzanan sinir lifleri sırt masajı sırasında rahatlayarak sinir sistemimizi rahatlatır. İyi bir sırt masajı psikolojik olarak bize yük olan sorunların sırtımızda yarattığı düğümlerin açılmasına yardım eder.

Diğer masaj türleri

Bacak ve sırt masajının yanı sıra kol, karın ve yüz masajıyla tamamlanan klasik masajın dışında masajı konforlu hale getiren masaj yapılan ortamdır. Masaj yapılan ortam, masaj sırasındaki kişiye ait ve hijyenik olmalıdır. Kişi isterse masaj öncesi ve sonrasında duş alabilmelidir. Oda içinde havlu, duş bulunması bir lüks değil gerekliliktir aslında. Uygun ve dinlendirici müzikle beraber masaj yapılan ortamın ısısı ve havalandırması da çok önemlidir.

Masaj yapan terapistin kendi alanında eğitimli olması, insan anatomisini bilmesi, işini isteyerek ve titizlikle yapması başlıca aranan özelliklerdir. Yanlış yapılan uygulamalarda sağlam kişiler zarar görebilmektedir.

Kimler masaj yaptıramaz?

- Ne olduğu bilinmeyen tümörü olanlar

- Ağır kalp hastalığı bulunanlar

- Çok düşük veya çok yüksek kan basıncı olanlar

- Deri hastalıkları ( mantar, zona vb.) bulunanlar

- Fazlaca varisi bulunanlar

- Ateşli hastalık geçirmekte olanlar ve hekimin onaylamadığı kişiler masaj yaptırmamalıdır.

Yorumlar