Güneş yanığı tarihe karışacak

İngiliz bilim adamları, güneş yanıklarında deride hissedilen acının kaynağını buldu. Yanan cildinize yoğurt sürmek tarih oldu, artık proteinle çözüm var.

Güneş yanığı tarihe karışacak

Sonuçları Science Translational Medicine dergisinde yayımlanan araştırmada, ultraviyole ışınlarının neden olduğu derideki iltihaplanmada acıya ve kızarıklığa, CXCL5 proteininin sebep olduğu ortaya çıktı.

Londra'daki King's College üniversitesi bilim adamları, gönüllü denekler üzerinde yaptıkları araştırmada, güneşte fazla kalındığında deride oluşan değişiklikleri gözlemledi.

Ultraviyole ışına maruz kaldıktan sonra giderek hassaslaşan deriden, an fazla acının hissedildiği dönemde örnekler alan bilim adamları, bunlarda CXCL5 proteinini saptadı.

Hayvanlar üzerinde deneylerini sürdüren bilim adamları, CXCL5'in iltihaba neden olan bağışıklık sistemi hücrelerini devreye soktuğunu, iltihaplanma ile güneş ışınlarının zarar verdiği deri hücrelerinin öldürüldüğünü gördü. Güneş yanığının acısı arttıkça, CXCL5'in oranının da arttığı tespit edildi.

Kobaylara, CXCL5 proteinini bloke eden bir madde veren bilim adamları, ağrının artışının durduğunu da saptadı.

Bilim adamları, CXCL5 proteininin diğer ağrı ve acılarda oynadığı rolü de araştıracak. Bu sayede ağrı tedavisinde kullanılabilecek yeni ilaçların geliştirilmesi ümit ediliyor.

Yorumlar