Yazın bronzlaşmak uğruna saatlerce güneşin altında kalmamızın cildimize ne kadar zararlı olduğunu biliyor muydunuz? Güneşin ultraviyole ışınları ne yazık ki yüzümüzde lekelenmelere yol açıyor. Bazen uzun süre güneşin altında kalmasak bile yüzümüzde güneş lekelenmeleri olabiliyor.Peki güneş lekesi nedir? Güneş lekesi nasıl oluşur? Güneş lekesi maskesi nasıl yapılır? Bu gibi soruların yanıtını sizler için hazırladık. Sizde yazdan kalma güneş lekelerinizden bir an önce kurtulmak istiyorsanız bu yazımız tam size göre...
GÜNEŞ KREMİ YETERLİ OLMAYABİLİR
Yazın güneşin UVA ışınları dünyaya dik açıyla gelir. Bu da güneşin cilt üzerindeki zararlarını arttırmaktadır. Bu etkiyi anlamak için günlük hava durumlarında ultraviole indeksini kontrol etmek yeterlidir. Kışın bu indeks 1-2 gibi sayısal rakamlarla ifade edilirken, yazın 12 ye kadar çıkabilir. Cilt lekelerinin belli başlı nedenlerinin arasında sayılabilecek olan, doğum kontrol hapı kullanma,hamilelik,emzirme ve adet dönemleri de bu dönemler arasında yer almaktadır. Bu nedenle kadınların güneşe çıkarken çok ciltlerini çok iyi koruması gerekir. Eğer hamilelik gibi bir dönemdeyseniz, bunun için sadece güneş kremi kullanmak yeterli olmayabilir.Ekstra pigment sentezinin önüne geçen, C vitamini ve meyan kökü ekstresi içeren, bitkisel kremler sürülüp üzerine güneş kremi uygulanabilir.
TÜYLERİ ALDIKTAN HEMEN SONRA GÜNEŞE ÇIKMAYIN
Güneş lekelenmelerinin en önemli nedenlerinden biri de sir ağdayla tüy aldıktan sonra koruyucusuz güneşe çıkmaktır. Cildinizdeki ölü deriyi alıp, taze katmanı ortaya çıkaran işlemlerden sonra güneşe çıkmanız oldukça zararlıdır.
GÜNEŞ KREMİNİ YAZ-KIŞ KULLANIN
Güneşin zararlı etkilerinden kurtulmak için yaz aylarında muhakkak güneş kremi kullanılmalıdır. Eğer hassas bir cilt yapısına sahipseniz, yaz-kış güneş kremi kullanma rutini oluşturulmalıdır. Yaptığımız en büyük yanlışlardan biri güneş kremini sadece tatil için kullanmak oluyor. Aslında güneş kremi, bizi cilt lekelerinden koruyan en önemli faktördür. Bu yüzden yaz-kış yanınızdan eksik etmemelisiniz.en rengi açık olanlar güneş yanığına daha yatkın olurken, güneş lekeleri ise ten rengi koyu olanlarda daha çok görülür.
GÜNEŞ KORUYUCULARINIZI TEN RENGİNİZE GÖRE SEÇMELİSİNİZ
Ten rengi koyu olanların, güneş lekelerinden kurtulmak için, 15 ila 20 koruma faktörü içeren güneş kremi kullanması gerekir. Bunun yanı sıra açık tenli olan kişiler ise hem güneş yanoğına karşı hem de olabilecek belirebilecek cilt hastalıklarına karşı yüksek faktörlü güneş kremleri kullanmalıdır.Eğer cilt tipiniz lekelenmeye yatkın bir ciltse, 30 faktör ve üzeri güneş kremi kullanılmalıdır.
SARI KANTARON GÜNEŞ LEKELERİNE İYİ GELİYOR
Sarı kantaron suyu, leke açma, yanık tedavisinde kullanılır. Sarı kantaron suya atılıp, kaynatıldığında kırmızı bir renk bırakır. Lekelerin üzerine uygulanıp mümkün olduğunca bekletilir. Mutlaka uygulama sonrası temizlenmelidir. Yoksa güneş lekelerinin alanı büyüyebilir.GÜNEŞ LEKELERİNİ YOK EDEN MASKE TARİFİ:
Karbonat ve yoğurt: 1 çorba kaşığı yoğurt, 1çay kaşığı karbonat, 1 tatlı kaşığı saf zeytinyağı ve 3-4 damla limonla hazırlanan karışım, en bilinen güneş lekesi gideren kürdür. Karışımı hazırladıktan sonra ince bir tabaka lekelerin üzerine sürün. Sürülen bölgede kuruduktan sonra, ovarak cildinizden uzaklaştırın. Daha sonra ılık su ile durulayın. Özellikle içerisinde karbonat ve limon olan kürleri akşam uygulamanız ve bir süre cildinize uyguladığınız bölgenin güneş görmemesi gerekmektedir. Hangi kürü uygularsanız uygulayın, dışarı çıkacağınız zaman mutlaka güneş kremi kullanmalısınız. Ayrıca limonlu karışımları kış aylarında kullanmanız cildinizi tahrişlerden korur. Sadece limonla yapılan leke giderme işlemleri cilde son derece zararlıdır.