Merkel hücresi karsinomu (MCC), deri hücrelerinin kontrol edilemeyen büyümesi sonucu oluşuyor ve genelde vücudun güneş alan kısımlarında birkaç hafta ya da ayda büyüyen, sert, ağrıya yol açmayan, kırmızı renkli bir şişlik olarak kendini gösteriyor. Bu hastalık genelde 65 yaş ve üstü bağışıklık sistemi zayıf kişilerde görülüyor. İngiltere'de yılda yaklaşık bin 500 vaka tespit edilirken, bunların 3'te biri ölümle sonuçlanıyor.
Leeds Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, Avrupa ve ABD'de sayısı hızla artan ve nadir görülen bir cilt kanseri türü olan bu hastalığın neden vücudun bağışıklık sistemi tarafından tanınmadığını anlamak için ilk adımı attı. Yapılan araştırmalar, deride MCC'nin yüzde 80'inin Merkel hücresi polyoma hücresi olarak adlandırılan ve bu kanserin büyümesi ile alakalı bir virüs içerdiğini gösterdi.
Leeds'teki araştırmacılar, ürettikleri sentetik MCC kanser hücrelerini hastalardan alınan gerçek MCC hücre örnekleriyle kullanıp, bağışıklık sisteminin bu hücrelere karşı tepkisini analiz edecek. Bilim adamları, insan vücudunun MCC kanser hücrelerini yok etme kabiliyeti konusundaki bilgilerini artırarak, gelecekte bu hastalığa karşı bir aşı geliştirmeyi umuyor.
Projenin lideri Profesör Eric Blair, "Merkel hücresi karsinomu cilt kanserinin gelişmesini bir virüs sağladığından, virüsün bağışıklık sisteminin MCC tümörüne müdahale etmesini nasıl engellediğini anlamak önemli. Tümörleri engellemek ya da yok etmek için stratejiler geliştirmeyi ve bu korkunç deri hastalığından şikayetçi olan hastalarda şu an çok zayıf olan hastalığın seyrini izleme yöntemini geliştirmeyi hedefliyoruz" dedi.
çlanıyor.