Botoks uygulamasını duymayan kalmadı. İlk çıktığı dönemlerde diğer tüm estetik uygulamalar gibi sadece belli bir zümreye hitap eden uygulama zaman geçtikçe hem tecrübeli hekim sayısının artması hem de yapılan doğal uygulamalarda ki yükseliş insanları bu uygulamaya daha da yakınlaştırdı. Herkesin botoks uygulaması hakkında doğru yada yanlış bilgisi bir var. Özellikle de son 10 yılda doktorlar tarafından yapılan botoks uygulamalarında ki logaritmik olarak artış düşünüldüğünde bu durum çok normal.
Fakat hala hastalar estetik kliniklerine adımlarını attığında doktorlara söyledikleri ortak birşey var:
Lütfen botoksum doğal olsun.
Bugün size botulinum toksin hakkında ki doğru bilinen 5 yanlıştan söz edeceğim.
1-Botoks yılan zehridir
Botulinum toksin hakkındaki en meşhur yanlış bunun yılan zehri olduğu görüşüdür. Botulinum toksin tıpta uzun yıllardır kullanılan bakteriler tarafından laboratuar ortamında üretilen bir protein ,bir ilaçtır. Estetikte olduğu kadar tıbbın fizik tedavi bölümünde, göz hastalıklarında, nörolojide, ağrı bölümünde başarı ile kullanılmaktadır.
2-Botoks yaptırırsam şaşkın bakarım
Toksin uygulamaları estetik alanında ilk kullanılmaya başlandığında hem tecrübeli hekim sayısı hem de yaptıran hasta sayısı bugüne oranla çok azdı. Doğal olmayan bir çok sonuç aramızda gezmeye başladı. Medikal estetik alanındaki yurt içi ve yurtdışındaki eğitimlerdeki artışla birlikte hem doğal uygulamaların sayısı arttı hem de mutlu hastalar beraberinde mutlu hastaları getirdi.
3-Botoks yaparsam yüzüm şişer
Botulinum toksin uygulamalarındaki en yaygın mitlerden biri de budur. Toksin uygulaması en ufak bir volüm dahi vermez.hatta gene yanlış tabirlerden birine örnek “dudağa botox yaptırmak” tabiridir. Dudağa botoks uygulanmaz. Kastedilen şey yani volüm veren uygulamanın adı dolgu uygulamasıdır. Botulinum toksin sadece uygulanan kası gevşetir.
4-Botoks uygulamasını tekrarlamassam yüzüm daha kötü olur
Her şeyden önce botoks bir ilaçtır. Aynı ağrı kesicilerin belli bir etkinlik süresi olduğu gibi toksin uygulamasının da ortalama bir kalış süresi vardır. Bu süre kişiden kişiye değişmekle birlikte ortalama 4 aydır. Botoks uygulamasını yapmamızdaki temel amaç yüze aydınlık bir ifade vermektir. İlacın etkisi geçtiğinde yani kaslar tekrar eski gücüne döndüğünde çizgiler tekrardan ortaya çıkmaktadır. Uygulama bellirli aralıklar ile tekrarlandığında uzun dönemde yanlış yapılan mimik unutulduğu için çizgiler çok daha iyi gözükür.
5-Doktorcum kaşımın üstüne biraz botoks yap da kaşlarım kalksın.
Botoks uygulandığı bölgeyi germez. Botoks tam tersi uygulandığı bölgedeki kasları gevşetir.Temel amacı bir silgi gibi çizgi silmek, çizginin içini doldurmak değil yüzün özellikle üst kısmındaki kasları gevşeterek aydınlık, dinlenmiş ve daha yumuşak ifade yaratmaktır.
BONUS MİT
Her şeyi botoks uygulaması ile çözebiliriz
Botoks şüphesiz yapılan estetik uygulamalar içerisinde en çok bilineni. Ama yüzümüzdeki dokular katman katman. Bunlar deri, kas, yağ ve kemik olarak sıralandığında botulinum toksin uygulamasının sadece kas katmanına etki ettiği unutulmamalıdır. Derideki gevşemeler için farklı tedaviler, yüz yağlarındaki azalmalar için farklı tedaviler ile kombine edip her zaman bütüncül bir yaklaşım içinde olmalıyız.
ÖZEL DR. HÜSEYİN TIRMAN POLİKLİNİĞİ
MEDİKAL ESTETİK HEKİMİ
DR. CEM HAMİDİ
"Sitemizde köşe yazarı olarak yazı yazan tüm yazarlarımız yazdıkları yazı ve görüşlerden tamamıyla kendileri sorumludur. Köşe yazarlarının yazılarından dolayı İnternethaber Yayıncılık AŞ. (elmaelma.com) hiçbir şekilde yasal sorumluluk kabul etmemektedir."