Prematüre bebek bakımı

Prematüre bebeğinizin bakımı, beslenmesi, gelişimi normal seyreden bir bebeğinkinden çok daha hassastır.

Prematüre bebek bakımı

38. gebelik haftasından (37 hafta + 6 gün) erken dünyaya gelen bebeklere prematüre bebek denir.

Prematüre bebeklerin büyümesi

İlk haftasında bütün bebekler tartı kaybeder. Bu size çok zor gelebilir. 'Zaten el kadar doğan bebek nasıl daha küçülebilir?' diye sorgulayabilirsiniz. 1000 gram doğmuş bir bebeğin ilk haftasında vücut ağırlığının % 10-15'ini kaybederek 9OO-850 grama düşmesi beklenir. Yoğun Bakım ekibinin en dikkatli olduğu konulardan biri büyümedir. Bebeklere verdikleri şeker, protein ve yağ miktarını hesaplayıp büyümeleri için gerekli miktarları çok dikkatle onlara sağlamaya çalışırlar. İlk hartadan sonra tartı kaybı durur veya yavaşlar. Her gün tartısı alınsa da bir haftalık tartı daha değerlidir. Haftada 100-150 gr alması beklenir.

Bebeğiniz nasıl beslenecek?

İlk günlerinde ağızdan beslenme genellikle başlatılamaz. Özellikle 1000 gramın altında doğan bebeklerin barsaklarının hareketleri düzenli değildir. Sindirim sistemi bazı bebeklerde çok yavaştır. Her 3 saatte bir beslenmeleri dikkatle denenir. Sindirimi yavaşsa, verilen anne sütü veya mamanın 3 saat sonra bile mideden geçmediği görülür. Bu alışma sürecinde damardan özel bir serumla beslenme yapılır. Bu sıvı uzman ekip tarafından bebeğin gereksinimlerine göre hesaplanır. Damardan beslenme devam ederken mide-barsak yolu da devamlı yoklanır. Barsak hareketliliği toparladıkça damar yolu beslenmesi kısılıp mide-barsak beslenmesi arttırılır. Bebek büyüyeceği miktarda anne sütü veya mamayı mideden almaya başlayınca damar yolu beslenmesine son verilir.

Ne zaman meme emebilir?

Bebek ağızdan 5-6 kere deneme yapıp her denemede yarıdan fazlasını emiyorsa artık güçlenmiş demektir. Sizi deneyebilir. Yoğun bakımda bebeğiniz monitöre bağlı iken emzirebilirsiniz. Eğer çok zayıf emerse bu sefere 'Beslemeyen emzirme' denir. Bu durumda bebeğin beslenmesi biberon veya tüple yapılır. Sadece anneyi emmesi genellikle 36. haftadan sonra ve genellikle evde gerçekleşir. Bu konuda hastane ekibiyle görüşmeniz uygun olur.

Mama hazırlarken şunlara dikkat edilmesidir

Biberon ve ucu kaynatılmış olmalıdır.

Cam biberon tercih edebilirsiniz.

Ellerinizi iyice yıkamalısınız.

Kullanacağınız su 5 dakika kaynatılmış, ılınmış içme suyu olmalıdır.

Tüm mamalar 30 ml suya 1 ölçek eklenecek şekilde hazırlanır. Eğer 60 ml verecekseniz 60 ml kaynatılmış ılınmış suya iki ölçek mama eklemelisiniz.

Hazırlanmış mama bekletilmemelidir.

Bebeğe verilirken ısısı kontrol edilmelidir. Bileğinizin iç kısmına bir damla damlatarak ısısına bakmalısınız.

Yorumlar