Hürriyet.com'un haberine göre; yeni doğan dahil, bebeklerde sık görülen gözyaşı kanalı tıkanıklığı, önemli bir sağlık sorunu olup, tedavi edilmediği taktirde ameliyat gerektiren ciddi bir probleme dönüşebilir.
Bahçelievler Yaşam Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Arzu Aşıcı’nın verdiği bilgiye göre, buruna giden gözyaşı kanalının tıkalı olması olarak da bilinen dakriyosistit, bebeğin bir veya iki gözünde sulanma ve çapaklanma ile kendini gösterir.
Belirtileri nelerdir?
Op. Dr. Arzu Aşıcı, “Sulanma ve çapaklanma annelerin öncelikle fark ettikleri en belirgin belirtidir. Bebeğin göz kenarlarında, beyaz ya da sarı renkli akıntı oluşmaktadır. Yine bebek uyurken göz kapaklarının çapaklanması dolayısı ile birbirine yapışık oluşu da başka bir belirtidir.
Anneler dikkat!
Gözyaşı kanalı tıkanıklığına bağlı olarak, bebeklerin gözaltı kısmının şiştiği, kızardığı ve ateşinin yüksekliği de görülebilen vakalardır. Yapılacak tek ve öncelikli şey hiç vakit kaybetmeden bir göz doktoruna gidilmesidir.”
Kimi bebeklerde doğuştan gözyaşı kanalının tıkalı olduğunun en tipik göstergesi, doğumdan hemen sonra gözlerde görülen sulanma ve çapaklanmalardır. Bebeklerin daha anne karnında gelişme sürecinde iken gözyaşı kanalının oluşmamış olması nedeniyle gözyaşı kanalının buruna açılan noktadaki zarın delinmeden bebeğin dünyaya gelmesidir. Zarın kanalı kapatması sebebi ile gözyaşı buruna boşalmayıp çözde sulanma ve çapaklanmalara neden olmaktadır" diyor.
Tedavisi 3 aşamalı
Gözyaşı kanalı tıkanıklığının tedavisi genelde 3 aşamada yapılmaktadır.
Birinci tedavi aşamasında, bebeklerin 1.5 yaşına gelinceye kadar uygulanan bir tedavi yöntemidir. En yaygın tedavi şekli olan bu yöntemde bebeklerin gözkapakları günde 2-3 kez ılık su ile temizlenmeli ve doktorun önerdiği damla kullanılarak masaj yapılmasıdır. Bu masaj ve damla tedavisinde başarı oranı yüzde 95 (kanalın açıldığı görülmektedir) seviyesindedir.
İkinci tedavi aşamasında, 1.5 yaşına gelip de 1. aşama ile tedavi ile açılmayan inatçı gözyaşı kanalı tıkanıklıklarına uygulanan yöntemdir. Bu aşamada cerrahi işlem yapılır. Bebeğe genel anestezi verilerek gözyaşı kanalının üst ucundan sonda dediğimiz bir aletle girilir ve kanalın alt ucundaki tıkanıklık açılır. Ortalama üç dakika süren bu uygulamada başarı oranı yüksektir.
Üçüncü ve son aşama tedavi yöntemi de nadiren de olsa sonda ile açılamayan kanalların bir ameliyatla açılmasıdır.