Bebeğinizin refleksleri neyi anlatır?

Yenidoğan bebeğinizin çeşit çeşit refleksleri vardır. Her refleksinin, hayata tutunmasını sağladığı ve sağlıklı olduğunun göstergesi olduğunu belirten uzmanlar bebeklerin reflekslerini anlatıyor.

Bebeğinizin refleksleri neyi anlatır?

Yeni doğan bebeklerin algılarının çok açık olduğunu ve annesiyle refleks yöntemi ile iletişim kurduğunu belirten uzmanlar bebeklerin reflekslerinin ne anlama geldiğini anlatıyor.
 
Arama ve emme

Bebeğinizin yanağını okşayın. Başını hemen o tarafa doğru çevirecektir. Bu onun anne memesini aradığını gösterir. Aramayı, emme refleksi tamamlar. Arayarak meme ucunu bulur ve emer. Eğer siz yanağına dokunduktan sonra parmağınızı ağzına götürürseniz emmeye başladığını görürsünüz. Hayatta kalmak için bu refleksin olması şart. Aksi halde bebekler, kendilerini beslemek için çabalamazlar. Zamanında doğan ve herhangi bir sağlık sorunu bulunmayan bebeklerde arama ve emme refleksi bulunur. Arama ve emme refleksi, 4. aydan başlayarak azalır ve kaybolur.

Moro (Sıçrama)

Ani durumlarda bebeğiniz, ürker ve sıçrar. Bunları yaparken kendini arkaya doğru gerer, kollarını ve bacaklarını uzatır sonra kendine doğru toplar. Mora, yani sıçrama refleksi olarak adlandırılan bu hareketi en sık aniden sertçe kıpırdattığınızda ya da yüksek sese maruz kaldığında yapar. Bebeğiniz ürkmüştür ve kendini korumak için hareket etmektedir. Onu sakinleştirebilirsiniz. Kucağınıza alın, teninizle temas ettirin ve yumuşak bir şekilde okşayın. Hoşuna gidecektir. Kendini korumaya yönelik bu refleks 3-ayından sonra kaybolur.

Palmar yapışma ve plantar yapışma

Yenidoğan bebeklerin avucuna dokunduğunuzda parmağınıza yapışmaya bayılır! Minicik elleriyle sıkıca kavrar ve bırakmaz. Palmar yapışma olarak adlandırılan bu davranışı 6 ay civarında kaybolur. Eğer ayak veya elinin üstüne dokunursanız kollarını ve bacaklarını çekerek vücudunu toparlar ve tekrar parmağınızı tutmaya çalışır. Plantar yapışma olarak adlandırılan hareketi, 10. ayda kaybolur.

Tonik boyun

Bebeği sırt üstü yatırdığınızda başını yana çevirdiğini görürsünüz. Yüzünün dönük olduğu yöndeki kolunu uzatırken diğer kolunu kasar, bacaklarını yukarı çeker. Bu hareket, bebeğin başını tutamaması yüzündendir. 2. ayda çok belirgin olan tonik boyun refleksi 6. ayda kaybolur.

Yönelme

Bir ses duyması, bir yeni görüntü oluşması o tarafa yönelmesine neden olur. Başını uyarana doğru çevirir. Ömür boyu devam edecek olan bu refleks, beyinde oluşan dikkat mekanizmalarının oluştuğunun ve sosyal anlamı olan uyaranları fark ettiğinin belirtisidir.

Yürüme

Bebeğinizi iki kolunun altından, dik pozisyona getirin ve ayaklarını yere değdirin. Fark edeceksiniz ki, bebeğiniz sanki yürüyormuş gibi adım atmaya çalışır. Bu refleksin bebeğin ilerde yürümesi kolaylaştırdığı söyleniyor. Genellikle 2 ay civarında kaybolur.

Yorumlar