Göz kayıpları erken doğumlarda daha yaygın görülüyor. Bebek erken doğup anne karnındaki gelişimini tam sağlayamadığı için gözde sorun yaşanıyor.
Posta’nın haberine göre, Son yıllarda erken doğum bebek sayılarında artış yaşandı. Bu durum başta göz bozukları olmak üzere birçok sorunlarını da beraberinde getirdi.
Annenin fiziki durumu, sağlığı, beslenmesi, çoğul gebelik ve stres, erken doğumda etkili oluyor. Dolayısıyla prematüre retinopatisi denilen göz rahatsızlığının da görülme sıklığı artıyor.
Dr. Hayri Üstündağ Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Canan Ural, anne karnındaki yaşam sırasında en son gelişen duyu sisteminin görme olduğunu, bebeğin göz kapaklarının 26. haftaya kadar kapalı kaldığını söyledi.
Ural, şöyle konuştu:
''Bebeklerin gözlerindeki damarlar doğuncaya kadar gelişir. Erken doğan bebeklerde bu gelişme tamamlanamaz. Bebek erken doğup anne karnındaki gelişimini tam sağlayamadığı için gözde sorun yaşanabilir. Göz kayıpları erken doğumlarda daha yaygındır.
Gelişen tıp teknolojisi sonucunda geçmişe oranla daha çok bebek yaşatılıyor. Bu gelişme beraberinde erken teşhis edilmediği takdirde her iki gözde de körlüğe yol açan prematüre retinopatisi hastası bebeklerin sayısında da artışa neden oluyor. Hastalığın körlüğe dönüşmesini engellemenin tek yolu erken teşhis ve tedavidir. Bebek erken doğup anne karnındaki gelişimini tam sağlayamadığı için gözde sorun yaşanabilir. 32 haftadan önce doğan her bebeğin mutlaka 30 günlükken göz muayenesi yapılmalı.''
Prematüre bebeklerin göz hassasiyeti daha fazla
Prematüre bebekleri yaşatmak için yüksek konsantrasyonlarda verilen oksijenin gözdeki damarların anormal gelişmesine sebep olur. duğunu, bunun sonucunda da prematüre retinopatisi hastalığının meydana gelebileceğini kaydeden Ural, sözlerini öyle sürdürdü:
''Oksijen çocuğun yaşaması için şart. Bazı bebeklerde oksijenin daha yüksek verilmesi de gerekebilir. Hatta oksijen almayan prematüre bebeklerde dahi bu rahatsızlık görülebiliyor. Prematüre bebeklerin göz hassasiyeti daha fazla. Prematüre bebekler göz gelişimini tamamlayamadan dünyaya geldiği için böyle bir sıkıntı söz konusu. Burada yapılacak tek şey bu komplikasyonun olabileceğini bilmek ve doğumun 30. gününde bir göz doktoruna muayene ettirmek. Erken dönemde bu teşhis edilip, tedavi edilmezse her iki gözde de körlüğe yol açabilir. Körlük olmayan çocuklarda da şaşılık, miyop, astigmat gibi rahatsızlıklar görülebilir. Erken yapılacak müdahalelerle bu sıkıntılar aşılabilir.''