Bahçelerde sonbahar bakımı nasıl olmalı neler yapmalı?

Bahçelerde sonbahar bakımı nasıl olmalı, bahçeler sonbahara hazırlanırken neler yapmalı sorularının detaylı yanıtlarını elmaelma.com olarak sizin için derledik.

Bahçelerde sonbahar bakımı nasıl olmalı neler yapmalı?

Sonbahar yeni bitki ve fide dikme zamanı olsa da bahçeniz için biraz zaman ayırma dönemidir. Bahçenizi sonbaharda hazırlamak, ilkbahar ve yaz aylarında daha iyi bir bahçeye sahip olmanıza yardımcı olabilir. Sonbahar bahçe işlerinin çoğu, toprağın sağlıklı ve bahar ekimine hazır olmasını sağlayacaktır.Bahçenizin sonbahar ve kış aylarında sağlıklı ve verimli olması için yapmanız gerekenleri sizler için derledik. 

Bahçenizi sonhabara hazırlamak istiyorsanız önce bahçenizi iyice bir inceleyerek işe başlayın. Etrafta gezinin ve dikkatlice inceleyin. Değiştirilmeleri gerekenleri,  toprak yamalarını, bölünmesi gereken yetişkin bitkileri belirleyin. Özellikle iç mekana çekilmesi gereken bitkileri ayırın. 

Saksılarda yetiştirilen yenilebilir yeşillikleri bir süre daha bahçede bırakabilirsiniz. Ancak sabaha karşı havaların serin olduğu günlerde onların güvenli köşelerde olmalarına ve gün içinde en iyi güneş alan noktada olmalarına özen gösterin. Sonbahar geldiğinde ve yenilebilir yeşillik saksılarını içeri almaya karar verdiğinizde yine güneş alan noktaları seçtiğinizden emin olun.

TOPRAKLARI DEĞİŞTİRİN

Yavaş salınan gübre, kış aylarında toprak kalitesini artıracağından, toprak eklenmesi için en uygun zaman sonbahardır. İlkbahar ve yaz aylarında, topraktaki besinler büyüyen bitkiler tarafından tüketilmektedir.Toprak değişikliklerini ekleyin ve bir bahçe çatalı kullanarak toprağı karıştırın. Toprağın içinde büyümemiş çiçek ve bitki soğanlarıyla artık ürün vermeyen kökleri temizlediğinizden emin olun.

YABANCI OTLARDAN ARINDIRIN

Bahçenizi sonbahara hazırlarken yabancı otları çıkarmaya başlamalısınız. Sık sık toprağı sürerek havalanmasına yardımcı olun. Bu kış sonunda sertleşen toprağı yeniden havalandırma işlemini kolaylaştıracaktır. Ayrıca toprağı sürüp karıştırmak toprağın daha alk kısımların oksijen geçmesini sağlayacağından baharda ekime daha uyungun alanlarınız olur.

TOHUMLARI TOPLAYIN

Tohumlardan mirasçı bitkileri yetiştiriyorsanız, hem çiçekli hem de mutfak ürünleri için tohum toplamanın zamanıdır. Bunun için tohumların bitki üzerindeki halleriden ve meyvelerinden aldığınıza emin olun. Yıkanmış, toplanmış meyvelerdeki çekirdek ve tohumların daha zayıf olduklarını unutmayın. Topladığınız tohumları temizleyip kuru ve serin bir yerde etiketli halde saklayın.

SU BİDONLARINI BOŞALTIN

Eğer bahçenizi sulamak için yağmur suyu topluyorsanız sabah donları başlamadan önce o varil ve bidonları boşattığınızdan emin olun. Daha sonra tüpleri ve borularına kadar tüm su depolama alınını iyice temizleyip dezenfekte edin. 

SAPLARI VE DALLARI TOPLAYIN

Bahçenizi sonbahara hazırlarken, sapları ve ağaç dallarını ve çalılıkları toplayın. Bahçenizdeki tüm uzun ömürlü bitleri hasta olup olmadıkları konusunda tek tek inceleyin. Beneklenen yapraklar ve çürüyen sapları ayıklayın gerekirse tedavi uygulayın. Çok hastalıkla bitkileri diğerlerine zarar vermemesi için topraktan çıkarın.

HASARLI AĞAÇLARI ELDEN GEÇİRİN

Ağaçların hasar gören dalları sonbahar ve kış aylarındaki rüzgarlı ve soğuk havalarda tehlikeli olabilir. Bu nedenle dayanıksız olduğunu düşündüğünüz dalları işaretleyin ve budanmalarını sağlayın. Eğer ağaçlarınız çok yapraklıysa ve hasar tespiti yapmakta zorlanıyorsanız yaprakların dökülmeye başladığı dönemi bekleyin.

 

Yorumlar