Bencillik dediğimiz şey her ne kadar yerine göre anlamının olumlu yönde hakkını verse de genel anlamda bencilliğin dozu kaçtığında kişiye zarar vermeye başlar. Özellikle büyük bir sabır gerektiren ikili ilişkilerde bencilliğin çok ince bir çizgisi vardır ve siz o çizgiyi aştığınızda ilişkide hiç beklemediğiniz sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Elmaelma.com olarak ilişkilerde bencil olduğunuzu gösteren 5 maddeyi bir araya getirdik. Eğerki bu maddeler sizinle uyuşuyorsa bazı alışkanlıklarınızı gözden geçirme vakti gelmiş olabilir...
DENGESİZLİĞİNİZİN FARKINDA OLMAYABİLİRSİNİZ
Herhangi bir sağlıklı ilişkinin mükemmele yakın bir dengede olması gerekir. Bu hem kişisel hem iş ilişkileri için geçerlidir. Eğer bir insan sadece almakla ilgileniyor ve geri bir şey vermiyorsa, bu onun bencil olduğunu gösterir. Daha da ilginci durum yüzüne vurulduğunda şoka girer. İş yerinde, meslektaşların yaptığı bencillikler kolay fark edilemeyebilir. Bu tavsiye, destek ya da iş bitirmeye yardım etmemek formlarında gelişebilir ve personelin morali üzerinde korkunç bir etkisi olabilir.
DAİMA FARKI OLANI İSTEMEK!
Bunun en basit örneklerinden biri de farklılaşma ve kendini farklı gösterip dikkat çekmekten geçmektedir. Buna verilebilecek en genel örneklerden biri de çocuğa isim verme olarak verebiliriz. Çocuğunuz olacak ve siz kimsede olmayan moda veya orjinal olan bir isime yöneliyorsanız bencilliğinizin bir belirtisi olabilir.
KONUŞMAK İÇİN KONUŞMAK
Sürekli herkesin sizi dinlemesini istemek bir süre sonra sizin yalnızlaşmanıza neden olur. Bir ortamda arkadaşlarınızla oturuken konuşarak kendinizi ön plana atmak hem empati yönünüzün zayıf olduğunuzu hemde bencil olduğunuzu gösterir. Unutmayın konuşmanın da bir adabı vardır.
TEPKİ VERMEDEN GEÇİŞTİRME
Genellikle arkadaş ortamında daha çok görülen bu özellik, arkadaşınızın size herhangi bir konu hakkında tercih yapması gereken bir konuyu sorduğunda sizin onu umursamaz ibr şekilde geri çevirmeleriniz veya kötü bir şey yaptığında sizden akıl almak istediğinde detayları anlatmasına izin vermeden geri çevirmenizi örnek olarak gösterebiliriz. Unutmayın karşınızdak kişi için oldukça önemli olan bir kararı size danıştığında ona mursamaz bir cevap vererek istediği şeyde doğru adımı atmasını engellemiş olabilirsiniz.
HER ŞEYİ KONTROL ETMEK İSTEME
Yönetimdeki insanlar bazen kontrol manyağı olabilirler. Mottoları ‘eğer doğru yapmak istiyorsan, kendin yap’tır. Kontrol manyakları genellikle mükemmeliyetçidir ve bir şirket ya da ailedeki tek yetenekli insan olduğuna emindir. İşin ilginç tarafı, her iş ve herkesin üzerinde kontrol mekanizmaları kurmaya çalışarak aslında yardımcı olduklarına inanırlar. Gerçek ise, onların bu davranışlarının, inisiyatifi öldürecek, yaratıcılığı köreltecek ve cesaret kıracak kadar bencilce olmasıdır.