Laponya gezi notları-2

Laponya gezi notlarının ikinci bölümü sizler için hazır. Bugün sizleri Rauna Hayvanat Bahçesi götürüp, karlı Rovaniemi sokaklarında gezdireceğim.

Armağan Karagöz

RAUNA HAYVANAT BAHÇESİ

Ranua Hayvanat Bahçesi Büyük bir alanda kurulu Ranua Hayvanat Bahçesinde, neredeyse tam günümüz geçti. 50 farklı kutup hayvanını barındıran yerde, hayvanların isimleri ve özellikleri yazılı plakalar var. Bölgede gittiğimiz diğer yerlerle kıyaslandığında, çok da kalabalık değil. Girdiğiniz ilk anda, sizi fotoğraftaki bu baykuş karşılarsa korkmayın, ağaç dalları arasında gizlenmiş halde, kendisini sonradan görüyorsunuz.

Kartal baykuşu. Finlandıya’da koruma altında.

Büyük gri baykuş’un (Laponya peçeli baykuş) Doğa koruma kapsamında.

Kar baykuşu

İklim değişikliklerinden etkilenecek hayvanlar arasında olan Kar baykuşu, küresel olarak olmasa da Finlandiya’da nesli tükenmekte olan hayvanlardan arasında.

Kuzgun

Su samuru. Avrupa’da nesli tükenmekte olanlar arasında.

Kutup ayısı,

Küresel ısınmanın etkileri de dahil olak üzere nesli tükenmekte olan türler arasında. Kutup ayıları ile ilgili yeni öğrendiğim ve ilgimi çektiği için paylaşmak istedim, çok iyi yüzücü olup, yüzlerce kilometreyi hiç dinlenmeden yüzebiliyor.

Karaca

Vaşak

Kulaklara dikkat

Burada bir kaç fotoğraf paylaştığım hayvanat bahçesi, büyük keyifle dolaştığım bir yerler arasında.

Biraz da Rovaniemi sokaklarında dolaşalım, Yazmama gerek yok herhalde, İstanbul’dan gelen bizler için, soğuk havanın tarifi yok, Ortam hep fotoğraftaki gibi olmasına rağmen, yolda kalmış tek bir araca rastlamadık, araç lastikleri çivili ve araçların ön koltuklarında ısıtma sistemi var. Kara rağmen hayat olağan akışında devam ediyor,

Bisiklete binen de var;

çocuklarını kızakla dolaştıran da...

köpeklerini gezdiren de!

Rovaniemi sokaklarında dolaşırken, yolumuzun üstünde, aşağıdaki fotoğrafı çektiğimiz yeri gördük, ilk anda içeri girene kadar, nasıl bir yer olduğunu anlamadık ama sonrasında keyifli bir zaman geçirdik. Ücretsiz girilebilen bu yer, günümüzde de halen var mı? sorusuna yanıt bulamadım. Biz gittiğimizde hemen meydandaydı.

Ben gitmedim ama Rovaniemi Kütüphanesi ve Rovaniemi Katedrali de görülebilir yerler arasında dikkat çekiyor. Özellikle Katedral’de haftanın bazı günleri kilise orkestrası tarafından akustik konser veriliyormuş. Bu iki yerde ücretsiz Hem bir müze hem de bilim merkezi olan Artikrum müzesine de uğradık. Burası çok farklı bir yer. Müzenin içerisinde gezinirken, adeta geçmişte yolculuk yapıyorsunuz.

Geçmişten bugüne, bölgeye ait fotoğrafları, müzenin duvarlarında görebiliyorsunuz. Müzede; Sami kültüründen izleri taşıyan mizansenler, gerek kılık kıyafet, gerek kullanılan aletler, vahşi yaşamı simgeleyen kurgular, doldurulmuş hayvanlar, ikinci dünya savaşına ait görüntülerle sıkılmadan ziyaret edebileceğiniz çok güzel bir ortam yaratılmış, ayrıca, bölgenin yaşamını özetleyen bir sinema salonunu da müzenin içerisinde yer alıyor. Başka güzel bir detay; kubbe gibi bir yerde yatarak kuzey ışıklarının similasyonu izlenebiliyor.

Rovaneimi’de yapılacak diğer bir aktivitite de kar motorları (Snowmobile) safarisi.

Burada yüklediğim fotoğraflar aslında 3 konuyu barındırıyor. Köprü, kar motoru safarisi ve donmuş nehir. Safari yapılan yer buzla kaplı Kemijoki nehiri. Arkada görünen köprü 320 metre uzunluğundaki Lumberjack's Candle Bridge Finlandiya’nın ilk asma köprüsü.

Kışın nehir donduğunda, üzerinde, dileyen yürüyüş yapıyor, dileyen kar motorları ile safari. Bizler için de “izlemesi aşırı keyifli olaylarda bugün” başlığı atılsa doğru anlatım olur. Kuzey ışıklarını, kaldığımız hafta boyunca, göremeden döndüğümüzü yazmıştım. Sadece bir gece çıkar umuduyla, yarı donmuş halde beklediğimiz geceden, bir anı olarak bu fotoğrafı da buraya yükledim.

Öncesinde ben de bilmiyordum, bi daha muhtemel gitmem ama hem kendime not, hem de okuyan sizlere yardımcı olur belki. http://www.swpc.noaa.gov/products linki yardımıyla da hava durumu tahminleri ve kuzey ışıklarının tahmini görünme olasılığı hakkında bilgi alınabiliyor. Bunun dışında aşağıdaki görüntülerimiz var.

Önceki yazımda konu ettiğim için, yazmak konusunda çok karasız kaldım ama hadi burada da dursun. Biz giderken giyecek olarak biraz temkinli davrandık, yanımızda getirdiklerimiz kısaca özetlersem, fotoğraf çekeceğimi bildiğim için, elektronik eşyaların rahat kullanımına yönelik iç eldiven, üzerine de parmak uçları açık olan yün eldivenler aldım ki iç eldiveni rahatlıkla kullanabileyim ama buna rağmen parmak uçlarım dondu. Termal içlikler, ayrıca varsa kayak pantolonları da kullanıma çok elverişli, yün çoraplar, polar buff ve içi polarlı pantolanlar yanıma aldıklarım arasında sayabilirim. Yedek ayakkabı da bana göre olsa güzel olur, kar botlarım sayesinde kaymadım, düşmedim belki ama nasıl becerdiysem su alınca hayat çok zorlaştı. Ayrıca, geceleri çıktığımızda, dağcıların kulandığı cep ısıtıcılarının da çok faydasını gördüm. Elektronik aletler kısmı da bir hikaye, telefonlar soğukta kapanıyor, fotoğraf makinasının lensleri buğulanıyor ve çekim kalitesi güzel olmuyor. Tüm piller çabuk bitiyor bu nedenle yedekli ve temkinli olunması yararlı olur. Laponya maceram yeni değildi aslında ama fotoğraflara bakınca farkettim ki yıllar sonra bugün de gitsem çoğunluk aynı yerleri görüp, yazacağım. Ayrca bugün bazı fotoğaflara baktığımda, kendimi sorguladığım çok oluyor, yani diyorum ki bir yerlere yetişmekten ziyade anın tadını çıkaralım, test ettim inanın böylesi daha güzel. Son ilgisiz final oldu değil mi? Bazen de kuralsız olmalı.

Sevgiyel kalın..

"Sitemizde köşe yazarı olarak yazı yazan tüm yazarlarımız yazdıkları yazı ve görüşlerden tamamıyla kendileri sorumludur. Köşe yazarlarının yazılarından dolayı İnternethaber Yayıncılık AŞ. (elmaelma.com) hiçbir şekilde yasal sorumluluk kabul etmemektedir."
Yorumlar